3D-nyomtatott kerekeket kapott, így újra tud közlekedni Filó, a 25 éves szenes teknős

Filó, a 25 éves szenes (vagy fekete) teknős (Chelonoidis carbonarius) egy súlyos szaporodási rendellenesség miatt vált járóképtelenné, de egy egyedülálló 3D-nyomtatott protézisnek köszönhetően már ismét képes közlekedni.

A Filót kezelő brazil állatorvos az IFLScience-nek elmondta, még soha nem volt dolga ilyen súlyos sérüléssel küszködő teknőssel. A 20 kilós hüllő azután került a gondozásába, hogy nem tudta lerakni tojásait, az ezt segítő műtét közben pedig komplikációk léptek fel.

Ez a szaporodási rendellenesség akkor fordul elő, ha a teknős kalciumtermelő képességét valamilyen tényező (rossz táplálkozás, kevés napfény stb.) hátráltatja. Ez gyenge héjú vagy nem megfelelő alakú tojásokat eredményeznek, amelyek már az anyateknős szervezetén belül összetörhetnek, és ha tartalmuk kiszabadul, ideális feltételek alakulnak ki különböző bakteriális fertőzésekhez.

Ha ezt diagnosztizálják, az állatorvosok általában egy rutinműtét során eltávolítják a visszamaradt tojásokat a teljes szaporító szervrendszerrel együtt, csakhogy Filó először egy olyan állatorvoshoz került, aki nem hüllőspecialista. Az elhibázott műtét eredményeként a teknős elvesztette a páncélja alját képező csont egy részét, ami részleges bénuláshoz vezetett.

Mivel a bénulás a következő hónapokban egyre kritikusabbá vált, ami a táplálékszerzésben is gátolja, Filó új állatorvosa megkereste a 3D-technológiákban jártas Cícero Moraest – akinek arcrekonstrukcióit már a Qubiten is többször bemutattuk. Moraes a teknős sérüléséről készített CT-felvételek vizsgálata után nekiállt megtervezni a protézist, ami egyszerre védi a sérült területet és növeli az állat mozgékonyságát.

A végeredményről videó is készült:

link Forrás