Tejsavóval vonnák ki a nemesfémeket az e-hulladékokból svájci kutatók

02.12. · TECH

2023-ban már több mint 60 millió tonnányi elektronikai hulladék keletkezett a Földön, aminek jelentős része még mindig lerakókba kerül, annak ellenére, hogy ezek az alkatrészek még működésképtelen állapotban is szó szerint aranyat érhetnek.

Számítógép-alkatrészek, alaplapok: rengeteg elektronikai hulladék, ami értékes alapanyagokat rejt.
photo_camera Számítógép-alkatrészek, alaplapok: rengeteg elektronikai hulladék, ami értékes alapanyagokat rejt. Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP

A számítógép-alkatrészekben, alaplapokban és mobiltelefonokban ugyanis aranyat és más értékes fémeket használnak fel a gyártás során, amit – tekintve, hogy ezekből egyébként is szűkös a rendelkezésre álló készlet – a hulladékokból ilyen-olyan módon vissza is vissza kell nyerni.

Az újrahasznosítás azonban főleg azért, mert egy-egy alaplap csak kis mennyiséget és gyakran ötvözve tartalmaz a drága nemesfémekből, meglehetősen nehézkes, költséges és környezetszennyező. Mégis jobban megéri, mint hasznosítatlanul szeméttelepre dobni a kiszuperált alkatrészeket.

Kínai munkások elektronikai hulladékot válogatnak.
photo_camera Kínai munkások elektronikai hulladékot válogatnak. Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP

Válogatás után ugyanis ezekből a tej szűrése után fennmaradó tejsavó segítségével is ki lehet nyerni az aranyat, írja a New Scientist. Egy svájci kutatócsoport a tejipari melléktermékből állított elő olyan szálakat, amik a sósavban és salétromsavban áztatott alkatrészekből kioldódó aranyat megkötik.

Miután a fehérjeszálakat tartalmazó aerogél felveszi az aranyat és a rezet, szárítás következik, majd a vázszerkezetet kiégetik, így 22 karátos, 90 százalék tisztaságú aranyat nyerhetnek vissza. Ugyan ez még mindig nem elegendő minden alkalmazásban, de jó alapanyag lehet a további hasznosításhoz. Ahhoz viszont, hogy kinyerjék a fémeket az alkatrészekből, ehhez a módszerhez is megfelelő ipari feltételek kellenek, mert az oldás során veszélyes anyagok szabadulhatnak fel.