Ész Ventura: Fröccsmegoldás

Fröccskiszolgálás című feladványunkban a pultosnak ebben a sorrendben kellett kiszolgálnia a vevőket: kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, házmester, háziúr és legvégül egy viceházmester.

A pultosnak csak három kancsója volt: egy 5 decis, egy 7 decis és egy 13 decis, amiken nem volt más jelölés, csak a nekik megfelelő űrmértéknél. A legnagyobb kancsó tele volt borral, szódát szifonból lehetett tölteni, de pazarolni nem volt szabad. A kancsókon kívül mindig csak a következő rendelés pohara volt használható. A poharakon is csak egy jelölés volt, a kért fröccs teljes űrmértékének megfelelő szintnél (2, 3 vagy 5 deci). A kérdés az volt, hogy öntözgetéssel ki tudja-e szolgálni a pultos a vevőket, ha nem maradhat még fölöslegesen kiöntött szóda se.

Egy lehetséges megoldás

  1. A nagy kancsóból öntsük tele az 5 decis és 7 decis kancsókat, így marad a nagy kancsóban 1 deci bor, amit áttöltünk a pohárba, és szódával felengedve megvan a kisfröccs.
  2. A nagyfröccshöz kapunk egy 3 decis poharat, ezzel az 5 decis kancsóból átmerünk 3 deci bort a nagy kancsóba, így marad 2 deci, amit áttöltünk a pohárba, és szódával felengedve megvan a nagyfröccs.
  3. Marad 10 deci borunk, amit mind a nagy kancsóba öntünk. A 7 decis kancsót megtöltjük szódával, majd ebből feltöltjük az 5 decis kancsót, a maradék 2 deci szódát pedig áttöltjük a pohárba. A nagy kancsóból teletöltjük a poharat, ezzel kész a hosszúlépés. Maradt 9 deci bor a nagy kancsóban és 5 deci szóda a kis kancsóban.
  4. A maradék 9 deci borból teletöltjük a 7 decis kancsót, a maradék két decit pedig a pohárba töltjük. Az 5 decis kancsóból a szódát átöntjük a nagy kancsóba, majd a pohárból a 2 deci bort az 5 decis kancsóba öntjük. Ezután a nagy kancsóban lévő szódából feltöltjük az 5 decis kancsót, vagyis a kancsóban keletkezik egy viceházmester, a maradék 2 deci szódát pedig a pohárba töltjük. A poharat ezután a 7 decis kancsóból felöntjük borral, és kész a házmester.
  5. A 7 decis kancsóban maradt 4 deci bor, amit áttöltünk a pohárba, és szódával felengedve kész a háziúr.
  6. Végül az 5 decis kancsóból a készre kevert viceházmestert kitöltjük az utolsó pohárba.

A feladatnak több különböző megoldása is lehetséges. Találjatok egy ettől lényegesen eltérő megoldást!