Minden korábbinál valósághűbbek a 3D-nyomtatással készült műszemek

Megközelítőleg 8 millió olyan ember él a világon, aki baleset, betegség vagy születési rendellenesség miatt műszem viselésére szorul. Nekik kínál a korábbiaknál jobb megoldást a Live Science által ismertetett új technológia.

A Nature Communications folyóiratban február 27-én publikált tanulmányban ismertetett 3D-nyomtatáson alapuló eljárás nem csak időt, pénzt és energiát spórol, de mivel az ilyen protézisek a korábbiaknál jóval természetesebb hatást keltenek, a páciensek önbizalmát is jelentősen javíthatják.

„A protézist viselő emberek többsége ugyanis egyáltalán nem akarja, hogy ezt mások is észre vegyék” - mondta a Live Science-nek a londoni Moorfields Eye Hospital felnőtt betegeinek bevonásával már javában tesztelt eljárásról Johann Reinhard, a németországi Fraunhofer Számítógépes Grafikai Kutatóintézet kutatója, a tanulmány első szerzője.

A hagyományos szemprotézis elkészítéséhez a szemész öntőformát készít a páciens szemüregéből úgy, hogy ideiglenesen kitölti az üreget puha formázóanyaggal. Ezt az anyagot ezután eltávolítják, és sablonként használják a szemgödör viaszlenyomatához, amelyet többszöri próba után addig alakítgatnak, amíg tökéletesen illeszkedik, hogy aztán ennek alapján készítsék el műanyagból a végleges protézist. Az ilyen műszemeket általában 5-10 évente kell cserélni a műanyag elhasználódása miatt, a kézimunka miatt azonban az új műszem sem a régivel, sem pedig az egészségessel nem egyezik.

A 3D-technlógia lehetővé teszi, hogy egy speciális képalkotó eljárással virtuális lenyomat készüljön a páciens üres szemüregéről és egészséges szeméről. Ezekből az adatokból készített tervrajzok alapján mindössze 90 perc alatt elkészülő 3D-nyomtatott protézisek minden részletükben az egészséges szemgolyó valósághű másolatai, és behelyezésük sem tart tovább 15-30 percnél.

3D-nyomtatással készült szemprotéziseket viselő páciensek
photo_camera 3D-nyomtatással készült szemprotéziseket viselő páciensek Fotó: Johann Reinhard et al.

A kutatók szerint a szemprotézisre szoruló felnőttek körülbelül 80 százalékánál jelenthet megoldást az új technológia. A klinikai tesztelést követően a kutatók azt kívánják vizsgálni, hogy technológiájuk használható-e növésben lévő gyerekkorú páciensek esetében is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás