Tömény nikotinoldattal értek el transzállapotot az ezer évvel ezelőtti Guatemalában

Az Észak-és Dél-Amerikában, Ausztráliában, Délnyugat-Afrikában, valamint a Csendes-óceán déli területein honos dohány (Nicotiana) nemzetséghez sorolt növényfajok legismertebb pszichoaktív hatóanyaga a nikotin.

Az ősi közép- és dél-amerikai kultúrákban a dohányt elsősorban nem rekreációs, hanem pszichedelikus céllal használták az erre alkalmasnak ítélt emberek. A tudományos közmegegyezés szerint a dopamin-rendszer működését befolyásoló alkaloid az ismert füstölős, elrágós, felszippantós módokon fogyasztották az európai gyarmatosítók érkezése előtt.

A Guatemala fővárosától dél-keletre fekvő cotzumalhuapai El Baúl akropolisz feltárása során most előkerült különleges kerámiaedények azonban egy eddig ismeretlen fogyasztási metódusról árulkodnak – írja a Live Science.

Az Antiquity folyóiratban március 4-én, hétfőn megjelent tanulmány szerint a Yale Egyetem kutatói által feltárt, és a legkorszerűbb kromatográfiai módszerekkel vizsgált leletek azt bizonyítják, hogy az időszámítás szerint 650 és 950 között a jelenlegi Guatemala területén virágzó városállamban a dohányból tömény nikotinoldatot készítettek.

A guatemalai El Baúl-ból előkerült, tömény nikotinoldat tárolását szolgáló ezeréves kerámiaedények
photo_camera A guatemalai El Baúl-ból előkerült, tömény nikotinoldat tárolását szolgáló ezeréves kerámiaedények Fotó: Oswaldo Chinchilla Mazariegos

A vázaszerű edények belsejéből kinyert szerves minták és az edények alakja egyértelműen folyadék tárolására utal, továbbá arra, hogy a nagy dózisban idegméregként működő nikotint magas koncetrációban tartalmazó folyadékot italként is fogyaszthatták. Akár egyszerre a többi ismert módozattal, hogy fokozzák az alkaloid pszichedelikus hatását.

A farmakológia jelenlegi állása alapján a kutatók azt állítják, hogy a likvid nikotin mély alvással járó, látomásos transzállapotot váltott ki, fogyasztása a rituális repertoár része lehetett. Ezt támasztja alá, hogy a leletek a szakrális izzasztókamráknak is helyet adó fürdő közvetlen közeléből kerültek elő.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás