A dohányt tízezer évvel korábban kezdték fogyasztani az emberek, mint az eddig tudható volt
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
A dohányzás kultúrtörténetével foglalkozó szakirodalom egy 2018-ban publikált régészeti eredmény alapján eddig úgy tartotta, hogy az első dohányosok nagyjából 3300 évvel ezelőtt kaptak rá a füstölésre. Legalábbis erre utalt az a Nyugat-Georgia területéről a Flint folyó mentén fekvő lelőhelyről előkerült pipafej, amelyben a burgonyafélék dohány (Nicotiana) nemzetségéhez tartozó növény elszenesedett maradványait találtak. A gáz- és folyadékkromatográfiai tömegspektrometria kimutatta a hamu magas nikotinkoncentrációját, így a kutatók egyértelműnek vették, hogy a pipa egykori használói a szó mai értelmében dohányoztak.
Az október 11-én a Nature Human Behavior folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azonban azt állítják, hogy ennél jóval korábban kezdődött a dohányfogyasztás. A nevadai Hendersonban működő Far Western Antropológiai Kutatócsoport a Utah állam területén fekvő Nagy Sóstó-sivatagban (Great Salt Lake Desert) tárta fel azt a táborhelyet, amelyet a megtalált lándzsahegyek, állati csontok, továbbá a tűzgyújtáshoz használt faanyag radiokarbon kormeghatározása alapján mintegy 12 ezer 300 évvel ott élt vadász-gyűjtögető emberek használtak.
A táborhelyről magvak is előkerültek, köztük a dohány nemzetséghez tartozó növények magvai. Bár számtalan példa akad arra, hogy egyes növényi maradványok akár több száz kilométerre a növény eredeti élőhelyétől kerülnek elő, vagy azért mert azt a zsákmányolt ette meg korábban, vagy mert maguk az emberek vitték magukkal élelemként vagy tüzelőként, ez a dohánymagokra nem magyarázat. A táborhelyen talált maradványok alapján kacsaként beazonosított zsákmányállatok nem táplálkoznak dohánnyal, és ugyanígy nehéz elképzelni, hogy a korabeli emberek dohánylevelekkel vagy -szárakkal kívántak volna tüzet gyújtani, már csak azért sem, mert a tűzrakóhelyben fűzfa-hamut találtak a kutatók.
A tanulmány szerzői szerint így az egyetlen logikus magyarázat a magokra, hogy a korabeli vadászok fogyasztották a dohányt, mégpedig annak idegrendszert stimuláló nikotintartalma miatt. Azt ugyanakkor a nevadai kutatók nem tudták még megmondani, hogy bagóként rágták-e vagy a füstjét élvezték-e. Az viszont több mint valószínű, hogy amennyiben már konzumálták, akkor a több mint 20 fajból álló növénynemzetségból 12 ezer évvel ezelőtt már ki tudták választani az emberek a mai Nicotiana tabacum őseit.
Korábbi kapcsolódó cikkeink:
A teától a metamfetaminig: évszázadok alatt épült fel az okosdrogok több milliárd dolláros piaca
Az emberiség az évszázadok során búcsút intett a 15 órás munkaheteknek, és bevezette a 20 órás munkanapokat. Az evolúció azonban nem készítette fel agyunkat a civilizációs nehézségekre, így egyre többen bízzák a gyógyszeriparra és a stimulánsokra a munka oroszlánrészét.
Megfejtették, milyen növényt kevertek a dohányhoz a maják több mint ezer éve
Amerikai kutatók újszerű biokémiai módszerrel, ún. metabolomikus elemzéssel állapították meg, milyen növény kémiai nyomai lelhetők fel az évezredes szelencéken. Kiderült, hogy a maják is kedvelték a büdöskét, akárcsak az aztékok.
Megvan az első bizonyíték, hogy a marihuánát már az i.e. 8. században ismerték a Közel-Keleten
Kannabisz nyomaira bukkantak egy júdai szentély oltárában, amelyet még 1963-ban tártak fel. A leleteket elemző kutatók szerint a maradványokon kimutatott szert vallási élmények előidézésére használták.