Magyar fejlesztésű új szekvenálási protokoll segíthet a sertéseket sújtó fertőző betegség elleni küzdelemben

03.12. · tudomány

A HUN-REN Állatorvostudományi Kutatóintézet (HUN-REN ÁTKI) „Új kórokozók felderítése” nevű témacsoportja a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómáját (PRRS) okozó vírust vizsgálta. A kutatók által kifejlesztett, helyi törzsdiverzitást feltáró szekvenálási protokoll segíthet a betegség epidemiológiájának és a vírus evolúciós dinamikájának jobb megértésében, ezáltal pedig hatékonyabbá válhat a betegség ellenőrzése, illetve megelőzése. A kutatások eredményeit a Frontiers in Veterinary Science, valamint az Animals című folyóiratokban publikálták a szakértők.

A reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindróma (PRRS) a sertéstartás egyik legnagyobb gazdasági veszteséget okozó fertőző betegsége, becsült kártétele világszinten évente meghaladja a 2 milliárd dollárt. A Nemzeti PRRS Mentesítési Terv (NMT) célja a hazai sertésállomány fertőzöttségének – ezáltal a vírus okozta minden közvetlen és közvetett gazdasági kártételnek – a megszüntetése, középtávon a sertéságazat antibiotikum-felhasználásának csökkentése és a magyar sertés nemzetközi versenyképességének növelése.

A betegség megelőzésének egyik lehetséges módja a vakcinák alkalmazása. Hazánkban többféle élő, attenuált (vagyis élő, de legyengített kórokozókat tartalmazó) vakcinának van forgalombahozatali engedélye. A PRRS elleni védekezésben a vakcinázás mellett fontos szerepet játszanak a járványvédelmi intézkedések és az állományok kórokozóktól való mentesítése. Nem rég pedig a Qubit beszámolt arról is, hogy igaz, egyelőre csak az Egyesült Államokban, de hamarosan érkezhetnek az első génszerkesztett sertések is, amik már ellenállóak lesznek a betegségnek.

Az ORF7 régióra specifikus módszer bemutatása. (A) A PRRSV-2 és a PRRSV-1 nukleotidszekvencia-illesztése, amely mutatja az újonnan tervezett ORF7-specifikus primer régióit. (B) Az amplifikált ORF7 termék pozíciója a két referencia genomon (Lelystad és VR-2332), illetve a kétlépéses RT-PCR-alapú könyvtárkészítési protokoll sematikus bemutatása.
photo_camera Az ORF7 régióra specifikus módszer bemutatása. (A) A PRRSV-2 és a PRRSV-1 nukleotidszekvencia-illesztése, amely mutatja az újonnan tervezett ORF7-specifikus primer régióit. (B) Az amplifikált ORF7 termék pozíciója a két referencia genomon (Lelystad és VR-2332), illetve a kétlépéses RT-PCR-alapú könyvtárkészítési protokoll sematikus bemutatása. Forrás: HUN-REN ÁTKI

A kutatók adaptáltak egy új, gyors, egyszerű és költséghatékony újgenerációs szekvenálási technológiára épülő PCR-alapú protokollt, és kétféle megközelítésben alkalmazták azt. A Porcilis MLV módosított élő vakcinatörzs genomstabilitását 34 egyedi primerpár segítségével elemezték, valamint mind a PRRSV-1, mind a PRRSV-2 vad-típusú vírustörzseinek ORF7 régióját. Az új módszerrel azonosíthatók a genomban előforduló egyedi nukleotidvariációk, hosszpolimorfizmusok. A helyi törzsdiverzitás feltárása segíthet a betegség epidemiológiájának és a vírus evolúciós dinamikájának jobb megértésében, ezáltal pedig hatékonyabbá válhat a betegség ellenőrzése, illetve megelőzése.

Forrás: HUN-REN Állatorvostudományi Kutatóintézet (HUN-REN ÁTKI)