Egy új okostapasz adhatja vissza a beszéd képességét a hangképzési zavarokban szenvedőknek

Amerikai kutatók egy új okostapaszt fejlesztettek ki, amelyről azt állítják, hogy a mesterséges intelligencia segítségével visszaadhatja a beszéd képességét hangképzési zavarokban szenvedőknek – írja a ScienceAlert az AFP hírügynökségre hivatkozva. A szenzor kényelmesebb megoldást jelenthet a ma elérhető eszközöknél, mint amilyen például a műgége, vagyis az elektrolarynx.

Az új okostapasz mindössze 7 gramm tömegű, így hosszú távon is könnyen viselhető lehet
photo_camera Az új okostapasz mindössze 7 gramm tömegű, így hosszú távon is könnyen viselhető lehet Fotó: Jun Chen Lab, UCLA

A bőrre helyezett rugalmas tapasz a gége izmainak mozgását rögzíti és konvertálja elektromos jelekké. Ezeket aztán egy külső eszközön futó gépi tanulási algoritmus értelmezi, majd beszéddé alakítja, amely hangszórón keresztül lesz hallható. A Kaliforniai Egyetem munkatársai által bemutatott prototípusnak egyelőre jelentős korlátja, hogy ezt csak előre rögzített jelekkel tudja megtenni.

A jellegzetesen rekedt hanggal járó diszfóniát a gége vagy a hangszalagok megbetegedése okozhatja, ritkábban pedig idegrendszeri problémák. Különböző becslések szerint a hangképzési zavarok a 60 év felettiek 5-29 százalékát is érinthetik, és a teljes lakosság 30 százalékának volt már életében legalább egyszer hangképzési problémája.

Az okostapasz, amely a gége izmainak mozgását elektromos jellé alakítja
photo_camera Az okostapasz, amely a gége izmainak mozgását elektromos jellé alakítja Illusztráció: Ziyuan Che et al. Nature Communications 2024.

Amint a kutatócsoportot vezető Csö Ce-jüan az AFP-nek elmondta, a mindössze 7 grammos tapasz működéséhez nincs szükség a gégében található hangszalagok rezgésére, vagyis az eszköz olyan emberek beszédképességét is helyreállíthatja, akiknek károsodtak a hangszálaik. A kutató ugyanakkor óvatosságra int, mivel évekbe telhet még, amíg a jelenleg prototípus fázisban lévő eszköz eljut a betegekhez.

A kedden a Nature Communications folyóiratban közölt tanulmányban ismertetett viselhető szenzor működtetéséhez külső áramforrás sem kell, az energiát ugyanis az izmok mozgása biztosítja. A jeleket értelmező algoritmus 95 százalékos pontossággal dolgozik, így a kutatók szerint a megközelítés idővel segíthet a normál beszédfunkciók helyreállításában, és jelentősen javíthatja a betegek életminőségét.