Elon Musk: A befektetők érdeke, hogy továbbra is szedjem a ketamint

Hétfőn tetté közzé azt az interjút, amelyet a CNN egykori műsorvezetője, az X-re (korábban Twitter) költözött Don Lemon készített Elon Muskkal. Az interjúban a milliárdos többek között arról is beszélt, hogy vállalatainak befektetői örülhetnek, hogy felírták neki a ketamint, amit a depresszióhoz hasonló „negatív kémiai állapota” miatt szed rendszeresen.

„A Wall Street szempontjából a végrehajtás az, ami számít. A befektetőknek az a lényeg, hogy ha szedek valamit, akkor azt továbbra is szedjem” – mondta Musk.

A ketamin fájdalomcsillapító és érzéstelenítő hatású, disszociatív és hallucinogén hatású szer, amit lónyugtatóként és partidrogként is használnak. Az elmúlt években több kutatás is felfedte a ketamin pozitív hatását a különböző mentális zavarokra: a ketaminnal kiegészített terápia például az alkoholproblémákkal küzdő embereken segíthet, míg a ketaminos orrspray a kezelésre nem reagáló depresszió tüneteit csökkenti hatékonyan.

A Wall Street Journal januárban tette közzé a Musk szerhasználatával kapcsolatos nyomozás eredményét, amely szerint a világ jelenleg második leggazdagabb embere nemcsak receptre írt ketamint, hanem mellette kokaint, LSD-t, ecstasyt és pszichedelikus gombákat is fogyaszt, ami visszatetszést keltett Musk vállalatainak vezetőségében. A személyes aggodalmak mellett például attól is tartanak, hogy az illegális szerek használata miatt veszélybe kerülhetnek a SpaceX működését biztosító kormányzati szerződések.

Musk a Journal cikkére azzal reagált, hogy semmilyen kábítószernek vagy alkoholnak még a nyomát sem találták azokban a mintákban, amit három év alatt vettek tőle a NASA szúrópróbaszerű drogtesztjei során. Egyedül a ketamin fogyasztását vallotta be, amiből elmondása szerint kéthetente kell egy kis mennyiséget szednie az orvosa előírására szerint.

Az interjú mindenesetre úgy tűnik, kiverte a biztosítékot a milliárdosnál, ugyanis Lemon szerint Musk a múlt héten felbontotta azt az exkluzív szerződést, amelynek értelmében a Don Lemon Show heti háromszor jelentkezett volna az X-en.