Lenyűgöző háromdimenziós rekonstrukció készült egy 100 éves hajóroncsról

Százéves hajóroncsra bukkant egy apró robot-tengeralattjáró Ausztrália nyugati partvidékének közelében, számolt be a felfedezésről kedden az Ars Technica.

Az Advanced Navigation cég Hydrus nevű drónjának felvételeivel a perthi Curtin Egyetem szakemberei ezután 3D-ben rekonstruálták a 64 méter hosszú roncsot, amelynek nagy felbontású modelljét a Sketchfab platformon bárki megtekintheti.

A Hydrus felvételeivel három dimenzióban rekonstruált hajóroncs
photo_camera A Hydrus felvételeivel három dimenzióban rekonstruált hajóroncs Fotó: Curtin University/Advanced Navigation

A robotikával és navigációs technológiákkal foglalkozó cég közleménye szerint a drónt nemrég az 50-200 méteres mélységben található Rottnest hajótemetőnél vetették be, ahol az irányítók meglepetésére 60 méteres mélységben ráakadtak az egykori szénszállító hajó maradványaira. A területen több száz elavult hajót süllyesztettek el, amik közül legalább 47 történelmi szempontból jelentősnek tekinthető.

A hajót, amivel a Perth közelében található Fremantle kikötő gőzhajóit láthatták el szénnel, Ross Anderson, a Nyugat-Ausztráliai Múzeum kurátora szerint az 1860–1890-es években építhették, és valamikor az 1920-as években süllyeszthették el.

link Forrás

Bár évtizedek óta bevett dolog, hogy kutatók robot-tengeralattjárókkal derítenek fel hajóroncsokat, a Hydrus elég kicsi ahhoz, hogy akár egyetlen ember is a vízre tudja helyezni. Az Ars Technica szerint a drónt direkt úgy tervezték, hogy jelentősen le tudja csökkenteni az ilyen tengeri kutatóexpedíciók költségeit.

A Hydrus emellett kameráival képes 4K felbontású videó és úgynevezett georeferált, vagyis pozícióadatokkal ellátott képek egyidejű rögzítésére. Ezek az adatok megkönnyítik a szakembereknek, hogy a képekből később háromdimenziós modelleket állítsanak össze. A mostani roncsnál ehhez mintegy háromezer felvételt használtak fel.

Az apró Hydrus drón
photo_camera Az apró Hydrus drón Fotó: Advanced Navigation

Az expedíció következő célpontja az SS Koombana nevű utasszállító gőzhajó lesz, amely az északnyugat-ausztráliai Port Hedland közelében süllyedt el 1912-ben egy trópusi viharban, 150 utassal a fedélzetén. Bár néhány maradvány előkerült a hajóból, a roncsot még nem sikerült megtalálni – ez viszont most a cég és a szakemberek reményei szerint a Hydrusnak köszönhetően sikerülhet.