A ritkaföldfémek fokozódó kitermelése 180 ezer vadon élő csimpánz, bonobó és gorilla életét fenyegeti Afrikában

Az emberszabású majmok több mint egyharmadát fenyegeti a zöld technológiai átállás miatt egyre keresettebb ritkaföldfémek kitermelése – írja a New Scientist.

A csimpánzok ( Pan troglodytes), bonobók (Pan paniscus), nyugati (Gorilla gorilla) és keleti gorillák (Gorilla beringei) természetes élőhelyei – Ugandától Sierra Leonéig –közel 90 százalékban azokban a régiókban találhatók, ahova a nemzetközi bányavállalatok is hosszú távú koncessziókat szereztek. A világ ismert kobalt- és mangánkészletének például több mint fele, grafitjának pedig ötöde az érzékeny afrikai ökoszisztémák alatt található.

Csimpánzok az ugandai Kibale Nemzeti Parkban
photo_camera Csimpánzok az ugandai Kibale Nemzeti Parkban Fotó: PATRICK KIENTZ/Biosphoto via AFP

A majompopulációkat fenyegető veszély mértékének felmérésére Jessica Junker, az amerikai Re:wild természetvédelmi szervezet munkatársa és kollégái 17 afrikai ország már művelés alatt álló, illetve a közeli jövőben megnyíló bányaterületein, illetve azok szomszédságában élő majompopulációkat már most is érő, illetve a bányászati terjeszkedés következtében várható környezeti hatásokat elemezte.

A kutatók nem csak az ismert élőhelyek, illetve a bányamezők, hanem az azokkal szomszédos 50 kilométeres „pufferzónák” viszonyait is vizsgálták – figyelembe véve az emberszabású fajokat érő közvetlen és közvetett környezeti hatásokat a zajszennyezéstől az epidemiológiai kockázatokig.

A Re:wild kutatócsoportja a Science Advances folyóiratban közölte az eredményeket részletező tanulmányt. Ezek szerint a bányászati tevékenység összesen mintegy 180 ezer csimpánz, bonobó és gorilla életét fenyegeti, a teljes afrikai poluláció közel harmadát. A kockázat a nyugat-afrikai országokban, Libériában, Sierra Leonéban és Maliban a legmagasabb, Guinea majompopulációjának 83 százaléka közvetlenül veszélyeztett.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás