A pszichedelikus rock valódi őse egy kétezer éves perui szikla

Fény derülhetett a Peru déli részén lévő faragványok, a danzantes titkára: a táncoló alakokat és geometrikus mintákat ábrázoló, kőbe vésett képek pontos értelmét eddig nem sikerült megfejteni, egy, a Cambridge Archeological Journal-ban megjelent friss tanulmány szerint ez lehetett a kotta, amiből a kétezer évvel ezelőtti sámánisztikus szertartásokon játszottak.

photo_camera Az egyik szóban forgó szikla Fotó: A Rozwadowski / CC

A kutatóknak az tűnt fel, hogy a Toro Muertón található több ezer faragványban rengeteg ismétlődő elem található, valamint az is, hogy az itt található képek meglehetősen hasonlítanak az amazóniai Tukano-kultúra képeihez. Ezekről azt feltételezik, hogy a geometrikus minták a pszichedelikus ayahuasca fogyasztását követő állapotot ábrázolják – a perui képek pedig a táncoló emberekkel együtt kiadhatják a zenét is, amire táncoltak.

Ayahuasca

A zene és az ayahuasca, vagy más pszichoaktív anyag a dél-amerikai őslakosok hite szerint egy párhuzamos valóságba vitte el a szertartás résztvevőit, amelyben képesek voltak visszatérni az idők kezdetéhez és találkozhattak az őseikkel. A mostani tanulmány szerzői szerint a Toro Muerto képein táncoló alakokat körülvevő cikkcakkos vonalak magát a sámánéneket ábrázolják.

Ez ugyan csak feltételezés, de van olyan erős feltételezés, mint az eddigiek: a vonalakat egyesek valamilyen ősi ábécének tekintették, mások számolásnak, megint mások pedig az összetartozás jelének, nagyjából úgy, mint ha egyszerűen csak bekarikázták volna a táncoló alakokat.

A régebbi kutatások némelyike a pszichedelikus víziók ábrázolását látta bennük, mások a túlvilág szimbólumának tekintették őket, a mostani tanulmány szerzői, Andrzej Rozwadowski és Janusz Z. Wołoszyn ezt a két megközelítést kapcsolták össze, amikor arra jutottak, hogy a cikkcakkos minták egyszerre jelentik a sámánéneket és azt a módosult tudatállapotot, amelyben a szertartások résztvevői lehettek. Ha igazuk van, akkor tényleg ez a pszichedelikus rock egyik legkorábbi példája, nem pedig ez:

link Forrás