Patagónia őslakóinak kutyái valójában rókák voltak

A tudományos közmegegyezés szerint az európai gyarmatosítók érkezéséig Dél-Amerika őslakosai nem háziasítottak egyetlen ragadozófajt sem. A Royal Society Open Science folyóiratban szerdán, április 10-én megjelent tanulmány viszont azt állítja, hogy a mai Patagónia területén élő vadászó-gyűjtögető népcsoportok 1500 évvel ezelőtt rókákat szelídítettek társállatokká, amelyekhez haláluk után is ragaszkodtak.

A Live Science ismertetője szerint az argentínai Mendoza városától délre található 1500 évvel ezelőtti, Cañada Seca nevű temetkezési hely 1991-ben feltárt gazdag leletanyagában a felnőttek és gyerekek maradványai, valamint a szerszámokból, használati tárgyakból és ékszerekből álló sírmellékletek mellett egy róka részleges csontváza is szerepel. A most publikált tanulmány az emberekkel együtt élő társállatnak, a háziasítás jellemző jegyeit viselő faj példányának írja le a maradványokat.

A korábban a dél-amerikai rókák Lycalopex nemzetség egyedének vélt maradványok DNS-elemzése kiderítette, hogy a 19. században kihalt Dusicyon avus nevű fajról van szó, amely közeli rokonságban állt a szintén kihalt, a taxonómiai jegyzékben Dusicyon australis néven lajstromozott falklandi pamparókákkal.

A Dusicyon avus grafikai rekonstrukciója
photo_camera A Dusicyon avus grafikai rekonstrukciója Forrás: Wikipédia

A csontok szén- és nitrogénizotópos vizsgálata szerint az állatot a sírból előkerült emberekkel egyező, nővényekben gazdag étrenden tartották gazdái. A kutatók szerint mindez a domesztikáció egyértelmű jellegzetessége.

Bár tudott, hogy nagyjából 4000 éve a háziasított kutya (Canis familiaris) megérkezett már Észak-Amerikába, de az eddig előkerült leletek alapján a kontinens legdélibb régióiban nem követték az embercsoportokat. Nem véletlen, hogy a faj jelenlétére a 16. századból vannak egyértelmű bizonyítékok, ekkor kerültek az első kutyák az őslakosokhoz.

Egy korábbi elmélet szerint a régióban ma élő kutyák ősei voltaképpen róka-kutya keverékek, ám a mostani eredmények cáfolják mindezt, a Cañada Seca-i rókacsontok DNS-elemzése szerint a hibridizáció terméketlen példányokat eredményezett volna. Így, ahelyett, hogy beolvadt volna az európai kutyapopulációban a Dusicyon avus domesztikációja kihalással végződött.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás