Hiánypótló felvételeken a kék bálnák alig ismert násztánca

Bár a Föld legnagyobb méretű élőlényei, a kék bálnák (Balaenoptera musculus) szaporodásbiológiai viselkedéséről alig valami tudható. A rokonfajokkal ellentétben óceánok óriásai kerülik az ember tevékenységet, rejtőzködő életmódjukról, főként udvarlási, párválasztási szokásaikról alig lelhető fel megfigyelésen alapuló tudományos leírás a szakirodalomban.

Ezért számítanak tudományos szenzációnak azok a fotók, amelyeket a Blue Whales Study nevű ausztrál non-profit szervezet saját Facebook-oldalán tett közzé – írja az IFL Science.

Az ivarzás időszakban más bálnafajoktól eltérően úgy tűnik a kék bálnák hímjei kettesével és nem csoportosan követik a fogamzóképes nőstényt, üldözéses úszóversenyben eldöntve egymás közt a párzás jogát. Ezt a ritkán megfigyelt és még ritkábban dokumentált rituálét figyelhette meg március utolsó napjaiban Dél-Ausztrália keleti vizein Peter Gill tengerbiológus és csapata. „Más bálnafajokhoz hasonlóan a tempó- és irányváltásokat a nőstény diktálta, a hímek pedig mindent megtettek, hogy a közelében maradjanak, miközben megpróbálták lehagyni és tömegüket, illetve erejüket kihasználva ki-, illetve leszorítani egymást” – idézi a lap a kutatót.

Elől a nőstény, mögötte-alatta két hím kék bálna a Blue Whale Study felvételén
photo_camera Elől a nőstény, mögötte-alatta két hím kék bálna a Blue Whale Study felvételén Fotó: Blue Whale Study/Dr. Peter Gill
A kék bálnák násztáncában a nőstény vezet
photo_camera A kék bálnák násztáncában a nőstény vezet Fotó: Blue Whale Study/Dr. Peter Gill

A közzé tett képeken már csak a végső győzelemért küzdő két hím, és a kutatók szerint láthatóan rossz kondícióban lévő nőstény látható. Gill szerint ennek az lehet az oka, hogy az idén krillben rendkívül szegények az Ausztrália partjait elérő óceáni áramlatok. A fotók értékét jelzi, hogy az ausztrál partoknál utoljára 21 évvel ezelőtt észleltek kék bálnákat, az üldözéses rituálét a kanadai vizekben sikerült megfigyelniük a kutatóknak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás