Egy akkuhulladékot kezelő salgótarjáni telepről kerülhettek rákkeltő anyagok a Salgó-patakba

A március 15-i hosszú hétvégén salgótarjáni lakosok riasztották a Greenpeace Magyarországot, hogy sárgás színű szennyvíz folyik a Salgó-patakba az akkumulátorhulladékot kezelő Éltex Kft. telephelyéről. A környezetvédelmi egyesület szakértői március 18-án mintákat vettek a patakba folyó szennyvízből, amiről értesítették a hatóságokat is.

A Greenpeace hétfői közleménye szerintaz akkreditált vizsgálat kimagasló mértékben mutatott ki az emberi egészségre rendkívül veszélyes vinil-kloridot (814 mikrogramm/köbdeciméter), diklóreténeket (990,1 mikrogramm/köbdeciméter) a helyszínen vett mintákban, amelyekben az arzénkoncentráció is magasabb volt, mint a felszíni vizekre megengedett határérték (34,2 mikrogramm/köbdeciméter)”.

A Salgó-patak partja 2024. március 18-án
photo_camera A Salgó-patak partja 2024. március 18-án Fotó: Greenpeace Magyarország


Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője szerint „a vinil-klorid bizonyítottan emberi rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező illékony szer, ami a PVC-gyártás alapanyaga. A szintén magas koncentrációban kimutatott cisz-diklóretén mérgező anyag, de különösen a vízi környezetre veszélyes, ahol hosszú távú károkat tud okozni”. Mivel a Salgó-patak Salgótarján belső területén folyik össze a Tarján-patakkal, az illékony vinil-klorid „így nagy valószínűséggel a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét, és az érintett élővizeket”.

A Greenpeace szakértője a Salgó-patakból vett mintával 2024. március 18-án
photo_camera A Greenpeace szakértője a Salgó-patakból vett mintával 2024. március 18-án Fotó: Greenpeace Magyarország

A civil környezetvédők közleménye szerint az Éltex meghatározó cég az akkumulátorgyárak hulladékának a kezelésében, a gödi és a komáromi akkumulátorgyárból is ez a cég szállítja el a hulladék egy részét.

Frissítés, az Éltex közleménye:

„Az Éltex Kft. engedéllyel, az engedély keretei szerint tárol hulladékot a salgótarjáni telephelyén, a Salgó-patakba került szennyezés nem az Éltex Kft. tevékenysége miatt került a patak vízébe. A kifolyt anyagot a katasztrófavédelem is bevizsgálta, jelenleg a szennyezés eredete nem állapítható meg, az további vizsgálat tárgyát képezi, azonban a vizsgálati anyagból azt látható, hogy az Éltex Kft. telephelye előtti szakaszon jóval magasabb koncentrációban található meg a szennyezettség a patakban, azt az Éltex Kft. telephelyén átfolyva hígul, és koncentrációja csökken. Ebből kifolyólag
kijelenthető, hogy nem az Éltex Kft. telephelyén keletkezik a szennyeződés, hanem oda már más telephelyeken átfolyva szennyezetten érkezik a patak vize, és ott tovább hígul, tovább csökken a szennyezettsége.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás