A zebrák biccentéssel kommunikálnak egymással

05.07. · tudomány

Kifinomult szociális és kommunikációs képességekre utal, hogy a zebrák biccentéssel és bólintással jelzik egymásnak, ha legelni vagy más közös tevékenységre hívják egymást. A New Scientist amerikai kutatók megfigyelései alapján írja, hogy az állatok a viselkedésük összehangolására használják ezeket a testi jeleket.

Korábban vadon élő állatoknál nem igen vizsgálták, hogy milyen módszerekkel teremtik meg a közös figyelem lehetőségét. Ennek képessége viszont kulcsfontosságú az együtt végzett tevékenységekben, és például az emberek közötti együttműködés is kivitelezhetetlen lenne nélküle.

link Forrás

Severine Hex a Princeton Egyetemen arra figyelt fel, hogy néhány síkvidéki zebra (Equus quagga) egymás közelében elkezdi mozgatni a fejét, és kollégájával azon kezdett el gondolkodni, hogy a cselekvésnek van-e bármilyen praktikus oka.

2021-ben a kenyai Ol Pejeta Természetvédelmi Területen egy 112 zebrából álló csordát figyeltek meg és 290 órányi felvételt készítettek, amin összesen több mint 160 fejbiccentést regisztráltak. Ezek statisztikai többsége valamilyen társas viselkedésre való felhívás volt, és az esetek 70 százalékában a másik állat válaszolt is a bólogatásra.

A felvételek arra is rámutattak, hogy ha az első biccentésekkel az állatok nem érték el a kívánt hatást, bizonyos idő múlva újra próbálkoztak a fajtársaiknál. A kutatók szerint megfigyeléseik arra engednek következtetni, hogy az állatvilágban is elterjedtek lehetnek a közös cselekvések koordinálására szolgáló jelzések.