Megvan az ámbráscetek nyelvének ábécéje

A 15-20 fős nagycsaládokban élő óriás ámbráscetek (Physeter macrocephalus) kommunikációja régóta kutatott terület, a tengerbiológusok által a zenetudományi jelentését némileg módosítva kóda (coda) néven számon tartott akusztikus szignálok tartalmáról keveset tudni. A legnagyobb testű fogascetfajnál ugyan sikerült azonosítani a delfinekre jellemző, populációnként eltérő dialektusokat, valamint az egyedi azonosítást szolgáló mintázatokat, de ennél többre eddig nem jutottak a kutatók.

Ezért is szenzációgyanús a Nature Communications folyóiratban május 7-én publikált tanulmány, amelynek szerzői azt állítják, hogy sikerült dekódolniuk az ámbráscetek ábécéjét.

Ámbráscet tehén borjával
photo_camera Ámbráscet tehén borjával Fotó: Wikipédia

Az IFL Science-nek nyilatkozó kutatók szerint a karibi klánok, több mint 9 ezer egyedi kódát tartalmazó adatbázisának elemzése azt mutatja, hogy az ámbráscetek a gondoltnál jóval összetettebb kommunikációs rendszerrel rendelkeznek. A hangsorozat ritmusa, tempó, díszítettség és a kutatók által a klasszikus zenében rubato néven ismert kötetlen előadásmód mértéke szerint kategorizált kódák alapján szerintük egyértelmű, hogy a tengeri óriások komplex, a kommunikáció kontextusát leképező, gyors reflexiókra alkalmas nyelvet használnak.

Az ámbráscetek ekholokációt is szolgáló hangképzésének vázlatos mechanizmus (fent) és a kutatók által dokumentált kóda-ábécé néhány betűje
photo_camera Az ámbráscetek ekholokációt is szolgáló hangképzésének vázlatos mechanizmus (fent) és a kutatók által dokumentált kóda-ábécé néhány betűje Forrás: Alex Boersma Project CETI

A kutatók ugyan más populációk kommunikációját és kódakészletét még nem vizsgálták meg tüzetesebben, ám szerintük az általuk dokumentált nyelvjárás alapján több, mint valószínű, hogy a fajra általánosan jellemző kommunikációs struktúrát írták le.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás