Felbecsülhetetlen értékű bronzkori kincseket loptak egy angol múzeumból

Műkincslopás történt az angliai Ely múzeumban: az intézménybe kedden, éjfél után törtek be, a tolvajok pedig a gyűjtemény egyik büszkeségét, az aranyból készült nyakéket vitték el. Lába kélt egy szintén bronzkori arany karperecnek is. A rendőrség két elkövetőt keres, az ellopott tárgyak értékét 230 ezer fontra (bő százmillió forintra) becsülik, miközben az eszmei értékük Ellie Hughes a múzeum kurátora szerint természetesen felbecsülhetetlen.

photo_camera A karperec Fotó: Cambridgeshire County Council

A bronzkori nyakék csaknem tömör aranyból készült, 730 grammos súlyával pedig a legnagyobb hasonló bronzkori ékszer, amit valaha találtak. Az ékszert 2015-ben találta Ely közelében egy fémdetektoros hobbista.

photo_camera A nyakék (?) múzeum büszkesége volt, míg el nem lopták Fotó: Cambridgeshire City Council

Neil Wilkin, a British Museum bronzkori gyűjteményének kurátora szerint bár az ehhez hasonló ékszereket általában nyakékként viselték, ez a lelet akkora, hogy inkább övnek lehetett alkalmas – sőt, még ahhoz is nagy, ezért Wilkin szerint elképzelhető, hogy az ékszert egy terhes nő viselhette. Ebben az esetben az aranyékszernek valószínűleg védelmező hatást tulajdonítottak, de a szakember azt sem tartja kizártnak, hogy a tárgyat nem is emberi használatra tervezték, lehet, hogy egy áldozati állatot tettek vele vonzóbbá.

A múzeum büszkeségei

Wilkin a lelet megtalálásakor arra is felhívta a figyelmet, hogy bár számtalan tárgyat találtak már sírokban, ehhez hasonló bronzkori ékszert még soha, ami valószínűleg arra utal, hogy ezeket a tárgyakat inkább az élettel társították, mint a halállal.

A nyakéket (ha ezt még annak lehet nevezni) szándékosan ásták el háromezer évvel ezelőtt, de hogy miért, azt már nem lehet megfejteni. A múzeum szerint az ékszert nem sokat használták, mielőtt eltemették volna. Az ékszer 2017-ben került a múzeum gyűjteményébe, akkor az értékét 220 ezer fontra becsülték, ezt megelőzően a szintén ellopott karperec volt a múzeum legnagyobb büszkesége.

A nyomozást vezető Kiri Mazur nyomozó szerint a rendőrség szorosan együttműködik a múzeummal, és minden erejükön azon vannak, hogy megtalálják az elkövetőket, a tárgyakat pedig visszajuttassák a múzeumba. A betörőkről a múzeum kamerája felvételeket is készített, Mazur arra kéri a nagyközönséget, hogy jelentsék, ha valahogy felismernék a rajtuk szereplő tolvajokat.

link Forrás