Magyarország 2023-ban sem lett jobb hely a gyerekek számára

Idén 8. alkalommal adta ki a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a Gyermekjogi jelentését (pdf), amiben összefoglalja 2023 legfontosabb gyerekjogi eseményeit és arra keresi a választ, hogy milyen volt gyereknek lenni tavaly. A legfontosabb mutatók alapján 2023-ban sem lett könnyebb helyzete a gyerekeknek, és a róluk gondoskodó szülőknek, valamint az ellátórendszernek, a legtöbb területen pedig tovább romlott a helyzet még a megelőző évekhez képest is.

Beszédes adat például, hogy csökkent az örökbefogadások száma, kevesebb mint 1000 gyermek került családba és közülük is minden 6. gyermek külföldön él már. Nőtt az iskolaelhagyó gyerekek aránya is, és egyre több fiatal gondolkodik azon, hogy elhagyja Magyarországot, ha befejezte a tanulmányait.

link Forrás

„2023-ban elképesztően nehéz volt gyereknek lenni és gyereket nevelni. Az infláció miatt minden kiadás közel ötödével többe került a családoknak. Miközben a gyerekekre egyre többet kellett költeni az egészségügyben, az oktatási rendszerben, és a képesség fejlesztéseknél is. Ennek fő oka, hogy az ingyenes, helyi szolgáltatások sok helyen nem elérhetőek, vagy nem megfelelőek” – nyilatkozta Gyurkó Szilvia, a jelentés szerkesztője a Qubitnek is eljuttatott sajtóközleményben.

A jelentés felhívja a figyelmet az ellátórendszer hiányosságaira: a gyerekek harmada nem fér hozzá helyben az óvodai neveléshez, 2023-ban pedig már 100 ezernél is több volt az olyan gyerekek száma, akik a lakóhelyükön nem jutottak háziorvosi ellátáshoz. Ugyancsak szomorú adat, hogy rengeteg gyerek marad a kórházak csecsemő- és újszülött osztályain akár hetekre vagy hónapokra, mert nincs elég férőhely ennek a korosztálynak az ellátórendszerben.

A gyerekek egészségügyi állapota is elkeserítő, minden ötödik gyereknek van valamilyen krónikus betegsége, ugyanennyien túlsúlyosak vagy elhízottak, és alig több mint 20 százalékuk végez rendszeresen testmozgást. Energiaitalt viszont elég sokan fogyasztanak, a felmérések szerint a fiatalok 14 százaléka minden nap iszik ilyet, ami összefüggésben lehet azzal, hogy romlik a gyerekek alvásminősége is.

A gyerekek ötöde rendszeresen dohányzik, 40 százalékuk pedig volt már részeg. Minden 10. gyereknél előfordult már valamilyen szerrel (nyugtatóval vagy altatóval) való visszaélés is. A fiatalok mentális egészsége pedig folyamatosan romlik, megfelelő ellátóhelyek viszont csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Nemrég a Qubiten is írtunk arról, hogy a gyermekpszichoterapeuták száma alacsony, képzésük pedig döcögős.

Lesújtó továbbá a bántalmazott gyerekek helyzete, a gyerekvédelmi rendszer 110 ezer veszélyeztetett gyerekről szerzett tudomást 2023-ban, a szexuális erőszak áldozatait pedig közel 80 százalékban a saját családján belül érte bűncselekmény. A 0-13 éves gyerekek körében duplájára nőtt a gyermekpornográfia áldozatává vált gyerekek száma, de az idősebb korosztályban is nagyon rossz a helyzet, Magyarország európai mércével nézve is kimondottan rosszul áll e tekintetben.

A Gyermekjogi jelentés teljes terjedelmében elérhető a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány weboldalán.