3500 éves, ékírásos nyugtát találtak Törökországban

Törökország déli részén találtak rá régészek arra az agyagtáblára, amely valószínűleg a világ legrégibb nyugtáját tartalmazza. Az ékírással írt ősi dokumentum eredete az időszámításunk előtti 15. századra nyúlik vissza, és nagy mennyiségű fabútor vételét rögzíti.

A táblára az Alalah ősi városának helyén álló lelőhelyen bukkantak rá, miután a helyszínen egy földrengés utáni restaurációs munkát végeztek. A török kultúrminiszter, Mehmet Ersoy szerint a nyugtát akkád nyelven írták, amely a világtörténelem első ismert birodalmának elsőszámú nyelve volt.

Nyelvészek jelenleg is dolgoznak azon, hogy lefordítsák a táblára írtakat, de az első sorok jelentése már ismert: számos asztal, szék és sámli vételéről szólnak, és egyaránt tartalmaznak információkat az eladó és a vevő személyéről is. „Úgy gondoljuk, hogy ez a 28 grammot nyomó tábla új perspektívát nyit a késő bronzkor gazdasági struktúrájának és államrendszerének megértésében” – írta Ersoy az X-en.

link Forrás

A mezopotámiai ékírásos agyagtáblák az elmúlt évtizedekben számtalan történelmi felfedezéshez járultak hozzá – hogy csak egy tavalyi, a Qubiten is megjelent hírt említsünk, ezek alapján tudjuk azt is, hogy az ókorban általános volt a romantikus szándék csókkal való kifejezése.

Bár a kiváló szakértők, mint a British Museum filológusa és asszirológusa, Irving Finkel, még mindig pótolhatatlanok az ékírásos szövegek lefordításában, a mesterséges intelligencia fejlődésével – és a kifejezetten egyes ékírások megfejtésére betanított algoritmusoknak köszönhetően – egyre könnyebben és gyorsabban lehet dekódolni az agyagtáblákra vésett szövegeket.