Elhárult az akadály az univerzum legnehezebb féme, a rejtélyes 120-as elem létrehozása elől

A kaliforniai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium (LBNL) kutatói egy úttörő kísérletben létrehozták a világegyetem harmadik legnehezebb elemét, a livermóriumot, amivel utat nyitottak a legeslegnehezebb, még fel nem fedezett elem, a 120-as rendszámú (tehát egy atomjában 120 protonnal rendelkező) unbinilium lehetséges szintéziséhez.

A kísérletben egy töltött titánatomokból álló sugarat irányítottak egy darab plutóniumra, és minden kihívás ellenére sikerült pontosan két livermóriumatomot létrehozni. Ehhez ritka titánizotópok 1650 Celsius-fokon történő elpárologtatására volt szükség, majd ezt a forró titángőzt mikrohullámok segítségével alakították töltött sugárnyalábbá. Ezt egy részecskegyorsítóban, a fénysebesség kb. 10 százalékán ütköztették a plutóniumdarabbal, és az így keletkező, nagy pontossággal detektált törmelék egy a billióhoz statisztikai bizonyossággal igazolta a livermóriumatomok létrejöttét.

A sikeres kísérlet után az LBNL kutatói optimisták azzal a tervükkel kapcsolatban, hogy 2025-ben megkezdjék a 120-as elem előállítását – ehhez egy erősebb célelemre, a kaliforniumra kell cserélniük a plutóniumot. A kutatást vezető Jacklyn Gates izgalmasnak nevezte, hogy ezzel egy új elemmel bővülhet a periódusos rendszer, és megtiszteltetőnek találná, ha nekik sikerülne ezt elérniük, hiszen „olyan keveseknek adatik meg ez a lehetőség”.

A kísérleten dolgozó kutatók a Berkeley laborban
photo_camera A kísérleten dolgozó kutatók a Berkeley laborban Fotó: Marilyn Sargent/Berkeley Lab

A New Scientist által megszólaltatott fizikus szakértő, Michael Thoennessen szerint a valószínűleg az alkáliföldfémek közé sorolandó unbinilium létrehozása komoly hatással lenne az egyik alapvető kölcsönhatás, az erős kölcsönhatás megértésére – ez határozza meg, hogy a nehéz elemek mikor stabilak és mikor nem. Az unbinilium tanulmányozása emellett annak megértésében is segíthet, hogy miként keletkezhettek az egzotikus elemek a világegyetem hajnalán.

Az eddigi legnehezebb, ember által előállított kémiai elem a 2002-ben szintetizált, 118-as rendszámú oganeszon, amely két protonnal többel rendelkezik a livermóriumnál. Az elmúlt 22 évben a kutatóknak nem sikerült nehezebb atomokat előállítaniuk, mert ehhez olyan, eleve nagyon nehéz elemeket kellett volna összeütköztetniük, amelyek maguk is instabilak.

(„Legnehezebb” alatt itt az atomokban lévő protonszámot értjük, nem a sűrűséget, amely alapján természetesen vannak nehezebb elemek, például az ozmium, az irídium vagy a platina.)

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás