Magyar kutatók segítségével juthatnak hamarabb új veséhez a súlyos betegek

08.05. · tudomány

Hamarosan minden eddiginél hatékonyabban segíthetik az európai és a magyar vesebetegek életben maradását a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) kutatóinak közreműködésével kifejlesztett szoftver folyamatosan tanuló algoritmusai. A barcelonai és portugál kutatókkal a témában közösen írt cikket a napokban díjjal jutalmazta a spanyol operációkutatási társaság (SEIO) – olvasható a magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) hétfői közleményében.

A HUN-REN ismertetője szerint a KRTK, az Óbudai Egyetem, a Glasgow University és az INESC TEC Porto kutatói két ütemben fejlesztették ki azt a (valójában két különböző) szoftvert és folyamatosan frissülő algoritmust, ami mintegy húsz különböző szempont (például a donorok kora, vércsoportja, testtömegindexe) alapján találja meg a legoptimálisabb cseremegoldásokat, s ad előrejelzést arról, hány évig működik majd megbízhatóan a beültetett vese. Ennek mikéntjéről szól az a tanulmány, amely elnyerte a spanyol operációkutatási társaság BBVA Foundation Awards 2024 elnevezésű díját.

„Egy újfajta megoldási lehetőséget elemeztünk elméletben és szimulácók segítségével is. Egy klasszikus játékelméleti koncepciót, a mag megoldást javasoljuk, aminek eredményeként a csereprogram résztvevői érdekeltté válnak minél jobb (azaz minél több beteggel kompatibilis) donort, sőt donorokat behozni a rendszerbe, mert így számukra csak és kizárólag javulhat a megoldás minősége, azaz hamarabb jutnak a szervezetükhöz a lehető legjobban passzoló veséhez” – idézi a közlemény Biró Pétert, a KRTK KTI Mechanizmustervezés Lendület kutatócsoport vezetőjét, a díjazott cikk társszerzőjét.

A KEPsoft szoftvert alkalmazva, az Országos Vérellátó Szolgálat szervezésében még az idén elindul a hazai vesecsereprogram. „Először csak országon belül lesz lehetőség a párkeresére, később a nemzetközi adatbázisokhoz is csatlakozhat majd hazánk. A szoftver folyamatos fenntartása, fejlesztése érdekében egyébként a Glasgow-i egyetem heteken belül megalapítja a KEPsoft Collaborative nevű nonprofit céget, amelynek további három alapító tagja a KRTK, az Óbudai Egyetem és az INESC TEC Porto lesz. Ez a négy intézmény vett ugyanis részt a fontos szoftver nyolc éve tartó fejlesztésében. A transzplantációs szervezetek éves tagdíjat fizetnek majd a rendszert fenntartásáért, így egy közösségi alapon működő, valós társadalmi haszonnal járó, példaértékű rendszert sikerült létrehozni” – áll a HUN-REN közleményében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás