Összeomlott egy 1100 éves piramis Mexikóban

A mexikói Michoacán állam egyik régészeti területén, Ihuatzióban összeomlott egy piramis, miután a Pátzcuaro-tó környékét heves esőzések érték. A Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) szerint az építmény a klímaváltozás áldozatává vált, ugyanis a lezúduló esővíz a magas hőmérséklet és a hosszú száraz időszakok okozta repedésekbe szivárogtak be, ami végül a piramis összeomlásához vezetett.

A piramist az állam északnyugati részén máig élő purépecha őslakosok felmenői építették, körülbelül 1100 évvel ezelőtt. Mivel azonban a középkori népcsoport nem igazán hagyott maga után írásos feljegyzéseket, a piramisok és más fennmaradt leletek kulcsfontosságúak a történelmük rekonstruálásában.

photo_camera Fotó: Ramiro Aguayo, INAH

A régészek szerint az összeomlott piramisban emberáldozatokat mutathattak be a Curicaueri (vagyis Nagy Tűz) nevű, a Naphoz és a győzelemhez kötött istenségnek. A 900 környékén benépesített terület mesterségesen megemelt fennsíkján elsősorban vallási tevékenységeket és szertartásokat végeztek, de csillagászati obszervatórium is helyet kapott a zónában.

A purépechák leszármazottjai több hírügynökségnek is nyilatkoztak, amiből kiderült, hogy a piramis összeomlását „a közelgő vég természetfeletti jeleként” értelmezik. Mint elmondták, „a konkvisztádorok érkezése előtt valami hasonló történt, ami a purépechák akkori világnézete szerint Curicaueri és K'eri Kurikweri istenek nemtetszését tükrözte”.

photo_camera Fotó: Ramiro Aguayo, INAH

A kárbecslés jelenleg is zajlik, és az INAH tervei szerint nemcsak a piramis sérült részét javítják majd, hanem az építmény teljes szerkezetét is alaposan megerősítik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás