Vallási rituálékon használt gumilabdába gyúrták vezetőik hamvait a maják

2022.08.02. · tudomány

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet régészei egy olyan kriptát tártak fel az ókori maja város, Toniná egyik templompiramisában, ahol a jelek szerint elhamvasztották a közösség magas rangú tagjait (vagy akár az uralkodókat), majd rituális labdajátékokra szánt gumilabdák készítéséhez használták fel az emberi maradványokat.

A Mexikó déli részén, a Chiapas-fennsíkon található város (amely a klasszikus maja szövegekben Po vagy Popo néven szerepelt) lelőhelyén egy központi tér fölé emelkedik a kb. 70 méteres magasságban található templompiramisok csoportja, de két labdapályát is feltártak itt, valamint több mint 100 faragott emlékmű is előkerült – ezek a 6. és a 9. század között készültek.

A toninái lelőhely
photo_camera A toninái lelőhely Fotó: RICHARD MASCHMEYER/robertharding via AFP

A rejtélyes kriptát először 2020-ban azonosították, és már akkor feltűnt, hogy egy labirintust rejt magában, amely számos, boltívekkel és lépcsőkkel összekötött helyiséget tartalmaz. Az út egy előkamrába, majd a piramis beljesében, 8 méter mélyen lévő kriptába vezet. Itt kis fülkéket találtak, amelyekben több mint 400, szerves anyagokkal (pl. emberi hamvakkal, faszénnel, gumival és gyökerekkel) töltött edény hevert.

Az anyagok elemzése során kiderült, hogy a hamvakat a gumi vulkanizálásához használták, amiből aztán a kinti pályákon végzett rituális játékokban használt labdák készültek. A maják már legalább 3000 évvel ezelőtt űzték ezt a labdajátékot, amely a hamvak újrahasznosításával a megújulási szertartások része volt.

Labdajátékot megörökítő faragott mészkőtábla Toninában
photo_camera Labdajátékot megörökítő faragott mészkőtábla Toninában Fotó: ANN RONAN PICTURE LIBRARY/Photo12 via AFP

A régészek szerint a Toninában talált leletek pontosabb képet adnak arról, hogy a maja vallás milyen különleges és összetett volt a mezoamerikai világképen belül – írja a Heritage Daily.