200 elefánt kilövését engedélyezték a zimbabwei hatóságok a súlyos szárazság miatt

Miután a zimbabwei kormány még ez év áprilisában országos katasztrófahelyzetet hirdetett ki a rendkívül súlyos szárazság miatt, az ország vadvédelmi hatósága, a ZimParks most elrendelte 200 vadon élő afrikai elefánt (Loxodonta africana) kiselejtezését – írja az IFL Science.

A természetvédelmi szervezetek becslései szerint a mintegy 100 ezer egyedből álló zimbabwei populációt azokban a régiókban kezdik el ritkítani, ahol gyakoriak az emberek és az elefántok közötti konfliktusok és ahol az állatok leginkább veszélyeztetik az élelmiszerellátásban kulcsszerepet betöltő ültetvényeket.

Elefántok a zimbabwei Hwange Nemzeti Parkban 2023. december 16-án
photo_camera Elefántok a zimbabwei Hwange Nemzeti Parkban 2023. december 16-án Fotó: ZINYANGE AUNTONY/AFP

Nem ez az első eset, hogy elefántokat ölnek le Zimbabwéban. Az első nagyobb selejtezésre 1965-ben került sor, miután aggodalmak merültek fel az állatok növényzetre gyakorolt hatása miatt. A selejtezések egy másik sorozata az 1980-as években történt, az utolsó 1988-ban történt.

A zimbabwei kormány a namíbiai példát követve döntött a 200 egyed kilövéséről. Namíbiában több mint 700 állat, köztük 83 elefánt kilövését engedélyezték – a húsukat a szárazság nyomán kialakult lokális éhínség enyhítésére felajánlva.

Christ Brown, a namíbiai környezet- és természetvédelmi kamara vezérigazgatója szerint az elefántpopulációk túlszaporodása számos ökoszisztémában problémát jelent, a nagyszámú elefánt hatalmas nyomás alatt tart egy sor védett élőhelyet, egy sor olyan kevésbé ikonikus fajt veszélyeztetve ezzel, amelyekkel a városi kanapé-természetvédők nem számolnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás