Itt az ideje újradefiniálni a fenntarthatóságot

09.24. · tudomány

Az Ocean Sustainability folyóiratban tették közzé óceánkutatók azt a javaslatcsomagot és akciótervet „A tengeri halászat fenntarthatóságának újragondolása egy gyorsan változó bolygó számára” címmel, amiben a fenntartható halászat újradefiniálását sürgetik. A szakértők szerint erre azért van szükség, mert a jelenlegi szabályozás nem elég ahhoz, hogy megakadályozzák az óceánok folyamatos és drasztikus pusztulását.

A felhívásban közzétett 11 alapelvet az Exeteri Egyetem foglalta össze. Két olyan vezérelv azonosítható, ami a javaslatokat összefogja. Az egyik, hogy a halászatnak minimális hatást szabadna gyakorolnia az élővilágra, és lehetőséget kellene biztosítania a természet regenerálódására. A másik vezérelv pedig, hogy a halászati tevékenységnek támogatnia kell a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokat, és nem érintheti őket hátrányosan az iparág.

A javaslatcsomag elsődleges célja, hogy felhívják a politikai döntéshozók figyelmét arra, hogy az óceánokat mindenképpen meg kellene védeni, még akkor is, ha ez extra költségekkel jár, és gazdaságilag kevésbé jövedelmező, mint a jelenlegi gyakorlatok.

A fenntartható halászat jelenlegi koncepciója leegyszerűsítő és a produktivitásra fókuszál, tudományos szempontból elavult. Nem tesz például különbséget a halászati eszközök alkalmazhatóságában, így bizonyos határértékek betartása mellett gyakorlatilag bárki bármit bárhol és bármivel halászhat.

Egy korszerű fenntarthatósági stratégia ezzel szemben nem merítené ki az óceánok erőforrásait, így hosszú távú élelmiszerellátást biztosítana a világ lakossága számára.