Mesterséges napfogyatkozást létrehozó műholdakat küld az űrbe az ESA

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy olyan úttörő űrmisszió indítására készül, amelynek célja, hogy mesterségesen lehessen létrehozni teljes napfogyatkozást. A Proba–3 nevű misszió indítását a következő hetekben tervezik.

A küldetésben két olyan műhold kering majd meghatározott alakzatban a Föld körül, amelyeket lézerek és fényérzékelők kötnek össze egymással. Az egyik műhold eltakarja a Napot a másik elől, és többórás napfogyatkozást generál, ami forradalmasíthatja a Nap tanulmányozását és annak a földi technológiákra, például a GPS-rendszerekre vagy az elektromos hálózatokra gyakorolt hatását.

photo_camera Forrás: ESA

A Proba–3 misszió tervezése és fejlesztése több mint egy évtizedig tartott, de ez az idő szükséges volt ahhoz, hogy olyan fejlett szenzorokkal szerelhessék fel a műholdakat, amelyek biztosítják, hogy pontos alakzatban tudjanak haladni egymáshoz képest. A két műhold egymástól pontosan 144 méterre repül majd, így egy nagy űrbéli csillagvizsgálót szimulál majd.

A küldetés során az egyik műhold kihelyez egy korongot, amely tökéletesen eltakarja a Napot a másik műhold szemszögéből. A tudósok reménye szerint az így létrehozott mesterséges napfogyatkozás segítségével jobban tudják majd tanulmányozni a Nap koronáját, ami kulcsfontosságú az olyan napjelenségek megértéséhez, mint a koronakidobódások, amelyek hatással lehetnek a Föld mágneses mezejére és a technikai eszközök működésére.

photo_camera Forrás: ESA

A napfizika mellett azonban a formációs repülési technológiákban is utat mutathat a Proba–3 küldetés. Az ESA szerint ezt a kontrollált együttrepülést a fekete lyukak, az exobolygók vagy akár a gravitációs hullámok tanulmányozására is sikeresen fel lehetne használni. Az irányítható műholdalakzatok technológiája ráadásul rugalmasabb és költséghatékonyabb alternatívát kínál az óriási, önálló űreszközök építésével szemben.