Defektet kapott a Curiosity

Tizenkét év sok idő, a Marson meg pláne: a Curiosity ennyi ideje járja a bolygó felszínét, és miközben számos jelentős felfedezést tett, a zord körülmények megtették a hatásukat. A NASA friss felvételein látszik, hogy a marsjáró egyik kereke megsérült.

A jobb oldali középső keréken több lyuk is látható, ezek közül az egyik akkora, hogy a többin is hasonló sérülések lehetnek, csak azokról nem készült felvétel. Annak ellenére, hogy a sérült kerék elég rosszul néz ki, úgy tűnik, hogy ez nem befolyásolja érdemben a marsjáró működését.

photo_camera Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Nem ez az első eset

A Curiosity kereke már 2013-ban megsérült, ami nem is csoda, hiszen az egytonnás marsjáró nehéz terepen közlekedik. A NASA ezután döntött úgy, hogy igyekeznek a műszert távol tartani a veszélyes kövektől, míg végül a JPL mérnökei 2017-ben egy új algoritmust fejlesztettek ki, ami úgy vezérli a marsjáró kerekeit, hogy minél kisebb nyomás nehezedjen a kapaszkodókarmokra.

A korábbi sérülések miatt a marsjáró nem csak a Marsot, hanem saját magát is rendszeresen vizsgálja a robotkarján található mikroszkópos kamerával (MAHLI, Mars Hand Lens Imager). Ashley Stroupe, a NASA JPL mérnöke szerint a mostani és a korábbi sérülések ugyan rosszul néznek ki, de a szakember abban bízik, hogy a Curiosity még hosszú éveken keresztül járhatja majd a Mars felszínét.