Ismeretlen békafajra bukkantak Vietnámban

Az elmúlt tíz évben a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) tagjai 6 új békafajt és egy eddig ismeretlen kígyót azonosítottak a veszélyeztetett és ritka állatoknak otthont adó Hoàng Liên-hegységben, ami Ben Tapley, a Londoni Állatkert hüllő- és kétéltűszakértője szerint jól mutatja, hogy ideje mindent megtenni a területen élő fajok védelméért. A hat békafaj közül a legutóbbit csak most írták le, és a kutatók véletlenül találkoztak vele: eredetileg egy másik fajt, az Oreolalax sterlingae-t akarták megfigyelni.

A frissen felfedezett faj szintén az Oreolalax nembe tartozik, emiatt is kapta az Oreolalax adelphos nevet – a szó görögül testvért jelent, a zoológusok ezzel a nembe tartozó két faj közös élőhelyére akartak utalni.

photo_camera Oreolalax adelphos Fotó: ZSL

A hasonlóságok mellett persze különbségek is akadnak: a frissen felfedezett békát fekete, krémszínű és szürke pöttyök díszítik, a szeme mögött egy bőrredő található, a hasa pettyes, a szemei pedig kéttónusúak.

Pusztuló békaparadicsom

A zoológusok egy turisták által is kedvelt útvonalon találtak rá a sajátos mintázatú állatra, amelynek a konzervációs státusza még nem ismert, de Tapley szerint nagyon valószínű, hogy ha elegendő adat áll majd rendelkezésre, a veszélyeztetett vagy súlyosan veszélyeztetett státuszba sorolják.

A hegyekben eddig azonosított több mint 80 kétéltűfaj közül sok végveszélyben van: az erdőket a tűzifagyűjtés és a kardamomültetvények terjeszkedése miatt pusztítják, de a turizmus is súlyos károkat okoz az élővilágnak. Tapley szerint sok faj csak itt található meg, a kétéltűek védelmére pedig nem fordítanak kiemelt figyelmet, de a fenntartható ökoturizmussal csökkenteni lehetne a környezeti károkat, miközben az ágazat továbbra is hozzájárulna a régió gazdasági fejlődéséhez.