Meghalt Philip Zimbardo, a világ talán legismertebb szociálpszichológusa

Október 14-én, 91 éves korában, San Franciscó-i otthonában elhunyt Philip Zimbardo szociálpszichológus, a kaliforniai Stanford Egyetem professzora és kutatója. 1933-ban született New Yorkban, szicíliai bevándorlók gyermekeként. A Brooklyn College-ban szerzett diplomát 1954-ben pszichológia, szociológia és antropológia hármas szakon. 1959-ben, a Yale Egyetemen doktorált pszichológiából. A hatvanas években tanított a Yale-en és a Columbián is.

1968-ban kezdett a Stanfordon tanítani, és 1971-ben itt végezte híres börtönkísérletét, melyet az amerikai hadsereg megbízásából kezdett, hogy a katonai börtönökben rabok és őreik között előforduló konfliktusokat és azok okait vizsgálja. Ezt a kísérletét a behódolás és a morális befolyásolás lehetőségének tudományos bizonyítékaként tartják számon a mai napig. A résztvevő önkéntes közreműködők foglyok, illetve őrök szerepét játszották el, a kísérletet azonban a tervezett befejezése előtt, hat nap után, félbe kellett szakítani, mert az alanyok veszélyeztetni kezdték egymás testi és lelki épségét. A kísérlet évtizedekkel később, az iraki Abu Ghraib börtönben, amerikai katonák által elkövetett súlyos, erőszakos cselekmények után újbóli figyelmet kapott.

A kétezres években, A Lucifer-hatás – Hogyan és miért válnak jó emberek gonosszá? című könyvét követően kezdte foglalkoztatni Zimbardót a „mindennapi hősiesség” megértése és népszerűsítése. Megalapította a Heroic Imagination Project nevű nonprofit szervezetet. Magyarországra is többször ellátogatott, itt Zimbardo projektjét a Hősök Tere Kezdeményezés adaptálja és oktatja, amelynek maga Zimbardo is társalapítója.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás