Egy ikerkutatással azonosították a sclerosis multiplex egyik korai jelét

10.22. · tudomány

Már jóval a tünetek kialakulása előtt lehetnek egyértelmű jelei annak, ha valaki hajlamos az autoimmun sclerosis multiplex (SM) betegségre. Az idegsejtek ingerületátvívő nyúlványait, vagyis az axonokat borító mielinhüvelyek károsodásával járó betegség hátterében álló okok egyelőre nem pontosan ismertek, azonban a megfelelő kezeléssel késleltethető az életfunkciókat veszélyeztető tünetek megjelenése.

Egy nem rég publikált kutatás rámutatott, hogy vannak olyan korai jelei a betegségnek, amiket már az első tünetek előtt fel lehet fedezni a betegségre hajlamos emberek szervezetében, írja a Live Science. Arról, hogy a citotoxikus T-sejtek száma megnövekszik a szervezetben már korábban is rendelkezésre álltak információk, az ikerkutatás pedig bebizonyította, hogy ez a szignifikáns növekmény nemcsak akkor jelenik meg, amikor a mielinhüvelyek már károsodtak, hanem az első tünetek előtt is.

A Science Immunology-ban tették közzé a tanulmányt, amelyben 12 egypetéjű ikerpár tagjait vizsgálták meg. Minden testvérpárra igaz volt, hogy az egyiküknél diagnosztizálták az SM-et, míg a másikuknál nem, azonban az ikreknél 1:4-hez az esélye annak, hogy a másik testvér is beteg legyen. A kutatók így az egészséges testvérek immunrendszerét tekintették úgy, mint azokét, akiknél később kialakulhat a betegség.

A kutatás idején a vizsgálatokkal megállapították, hogy az SM-ben nem érintett ikrek között 6-nak volt valamilyen idegrendszeri gyulladása, igaz, ezek még nem okoztak az SM-ben tapasztalható tüneteket, mint a krónikus fáradtság, a látásproblémák, zsibbadás vagy remegés.

A kutatás tanulsága, hogy a betegségre hajlamos szervezetekben, valamint azoknál, akiknél már diagnosztizálták az SM-et megnőtt a citotoxikus T-sejtek aktivitása. A vizsgálatok szerint a tünetek és a betegség előreheladásával növekedett ez az aktivitás, vagyis a citotoxikus T-sejtek alapján nemcsak a kockázatokra, hanem az aktuális állapotra is lehet következtetni. Így a betegség kezelését már jóval azelőtt megkezdhetik az érintetteknél, hogy maradandó idegi károsodás jönne létre.