Kiskereskedelmi adóval gyűjtenének pénzt a biológiai sokféleség megőrzésére

10.22. · gazdaság

2022-ben Montreálban a világ országai nem kevesebbre vállalkoztak, mint arra, hogy 2030-ig a világ természetes élőhelyeinek 30 százalékát vonják védelem alá. Ehhez azonban az elhatározás mellett rengeteg pénzre is szükség van – ráadásul sok természeti szempontból kimondottan értékes terület pont olyan országokban található, amelyek alacsony jövedelemből kénytelenek gazdálkodni.

Van azonban egy egyszerű ötlet, ami segíthet összegyűjteni a természet megóvásához szükséges pénzt, ez pedig nem más, mint egy új, egyszázalékos kiskereskedelmi adó kivetése, írja a New Scientist.

A héten kezdődik a kolumbiai Caliban az ENSZ 16. Biodiverzitás Konferenciája, ahol többek között erről az új adónemről is tárgyalnak majd a résztvevő országok képviselői. Pénzre ugyanis mindenképpen szükség van: az előző találkozón megállapították, hogy hozzávetőlegesen 700 milliárd dollárt kellene összegyűjteni a területek védelmére, ebből 500-at a biodiverzitást károsító szervezetektől beszedett bírságokból remélnek.

A fennmaradó összeg megszerzésének módja azonban egyelőre kétséges. A világ leggazdagabb országai egyelőre csupán 30 milliárd dollár összegyűjtését vállalták, az új, globális adónem így a maradék fedezéséhez biztosítana alapot, de összesen kb. 250 milliárd dollárt lehetne vele begyűjteni a természeti értékek megőrzésére.

A javaslat először 2021-ben merült fel, de csak évekkel később került napirendre. A szakemberek szerint a megoldás igazságos lenne, hiszen mindenki egyenlő mértékben venné ki általa a részét a természeti értékek védelméből. Vannak azonban más megoldási javaslatok is, de ezek főképp azokra helyeznének adminisztratív terheket, akik a biológiai sokféleség előnyeit használják ki.