Ész Ventura: Hány kört látsz?

4. feladvány: A parkettahalom

Valaki az előző héten használt parkettakészletből egyet a földre dobott, és a parketták az alábbi módon estek egymásra véletlenszerűen (a kép csak illusztráció, amely az átfedések körülbelüli helyét mutatja). Ha az ábrán megjelöljük a síkidomok összes csúcsát (sarkokat), amik láthatóak, és még az összes metszéspontot is, amik keletkeztek, akkor ezen (matematikai értelemben vett) ponthalmazban hány olyan négyes van, amikre biztosan igaz, hogy egy körön helyezkednek el? Tehát ki találja a legtöbb olyan pontnégyest, amely négyesekben a négy ponton át kör rajzolható?

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A megoldások tartalmazzanak indoklást és rajzot is! A legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Aki nem kíván ott szerepelni, kérjük külön jelezze. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal feltüntetni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: december 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész

Frissítés: MEGOLDÁS

Tudós? Akkor ateista!

Stellan Ottosson svéd szerző magyarul frissen megjelent Darwin-életrajza érdekes, de meglehetősen egyoldalú képet ad az evolúcióelmélet atyjáról, a tudósról, apáról, angolról, ateistáról és teológusról.

Száz méter mély szénhidrogéntavakat találtak a Titánon

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán ősi Földre emlékeztető viszonyai, vastag légköre, szénhidrogéntengerei és tavai, szénhidrogén-esőzése, vándorló dűnéi, folyóvölgyei, érdekes szerves kémiai folyamatai és felszín alatti globális folyékony vízrétege az egyik legizgalmasabb tudományos célponttá teszik a holdat Naprendszerben.