Ész Ventura: Hány kört látsz?

4. feladvány: A parkettahalom

Valaki az előző héten használt parkettakészletből egyet a földre dobott, és a parketták az alábbi módon estek egymásra véletlenszerűen (a kép csak illusztráció, amely az átfedések körülbelüli helyét mutatja). Ha az ábrán megjelöljük a síkidomok összes csúcsát (sarkokat), amik láthatóak, és még az összes metszéspontot is, amik keletkeztek, akkor ezen (matematikai értelemben vett) ponthalmazban hány olyan négyes van, amikre biztosan igaz, hogy egy körön helyezkednek el? Tehát ki találja a legtöbb olyan pontnégyest, amely négyesekben a négy ponton át kör rajzolható?

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A megoldások tartalmazzanak indoklást és rajzot is! A legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Aki nem kíván ott szerepelni, kérjük külön jelezze. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal feltüntetni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: december 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész

Frissítés: MEGOLDÁS

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.