1,5 millió évvel korábban alakulhatott ki a nyelv, mint hitték: lehet, hogy már a Homo erectus is beszélt

2018.02.20. · tudomány

Az őslénytan általánosan elfogadott álláspontja szerint az emberi nyelv körülbelül 200-300 ezer éve, a Homo sapiens megjelenésével alakult ki, egy új elmélet szerint viszont már elődeink, az 1,8 millió évvel ezelőtt feltűnő Homo erectus faj tagjai is beszélhettek egymással.

„Az erectusnak már szüksége volt a nyelvre, amikor Flores szigetére hajóztak. Nem utazhattak egyszerűen egy úszó fadarabon, mert akkor az áramlat a tengerre sodorta volna őket” – mondta Daniel Everett, az amerikai Bentley Egyetem nyelvészprofesszora az American Association for the Advancement of Science éves ülésén, a texasi Austinban. „Tudniuk kellett evezni. És ha eveztek, akkor tudniuk kellett azt mondani, hogy »arra evvezz!«, vagy hogy »ne evezz!«, ehhez nem elég morogni” – idézte a professzort a Guardian.

Everett szerint hiába beszélnek úgy a Homo erectusról, mint egy „hülye, majomszerű lényről”, az valójában „a legokosabb teremtmény volt, ami valaha létezett a Földön”. Ezt azzal indokolja, hogy mivel már kisebb csoportokban, hajókat építve eljutottak különböző szigetekre (Flores, Kréta), a tengerek átszeléséhez szervezőkészségre és kézügyességre is szükségük volt, ezeket pedig elsősorban a Homo sapienshez társítják az emberek.

Homo erectus rekonstrukció
photo_camera Homo erectus rekonstrukció Forrás: Wikimedia Commons / Henry Gilbert & Kathey Schick

Ez persze nem azt jelenti, hogy az erectus ugyanolyan választékosan beszélt, mint a mai ember – már csak azért sem, mert náluk még hiányzott a beszéd kialakulását lehetővé tévő FOXP2 gén, amelyet a neandervölgyieknél találtak meg először. Viszont nem is a mai nyelvünkhöz kell mérni a működőképes kommunikációt: „Az erectusnak mindene megvolt ahhoz, hogy feltalálja a nyelvet, ami nem egy olyan nehéz művelet, mint azt sok nyelvész elhitette velünk. Ha lineáris sorrendbe állítunk különböző jeleket, már kész is van a nyelvtan” – mondta a professzor. A Homo erectus által beszélt nyelvet a Ford T-modell nyelvi megfelelőjének nevezte az előadó, miközben mi már a Tesla-változatot beszéljük.

Megosztó reakciók

A skót St. Andrews-i Egyetem evolúciós biológiai professzora, Kevin Laland egyetértően nyilatkozott az előadásról: „Fontos felismerni, hogy a nyelv nem csak úgy megjelent a modern formájában, hanem fokozatosan fejlődött ki egy néhány szavas, gyenge nyelvtani struktúrájú protokultúrából. Egészen valószínű, hogy a Homo erectusnak már megvolt ez az ősnyelvi képessége”. Laland hozzátette, hogy saját kutatói csapatával is hasonló eredményekre jutottak, és nagyon nehéz elképzelni, hogy a pattintott kőeszközeiket képesek lettek volna nyelvi kommunikáció nélkül megalkotni.

A londoni Természettudományi Múzeum embertörténeti osztályának vezetője, Chris Stringer szerint azonban a Homo erectus eszközkészítő képessége önmagában semmire sem bizonyíték: „A csimpánzok és a varjak is képesek emberi nyelv nélkül eszközöket készíteni”. Stringer szerint legkorábban a 300-700 ezer évvel ezelőtt élő heidelbergi ember (Homo heidelbergensis) alakíthatott ki valamiféle nyelvi kommunikációt, ami viszont még mindig nagyon távoli lehetett a Homo sapiens tagolt beszédétől.