10 tipp a jövőkutatótól: hogyan legyél jól értesült anélkül, hogy állandóan a híreket böngésznéd?

2018.03.07. · TECH

Az ember azt hinné, ha valakit azért fizetnek, hogy megjósolja a jövőt, megőrül a kütyükért, és legalábbis kényszeres megosztó a közösségi oldalakon. A brit író és jövőkutató, Richard Watson azonban egészen másképp áll a világhoz. Bár gazdálkodási szakon tanuló diákokat oktat Londonban, és szilícium-völgybeli cégeket világosít fel arról, hogyan érdemes megtervezni a jövő eszközeit, ő maga még a Twitteren sincs fent, sőt semmilyen konvencionális formában nem fogyaszt híreket.

photo_camera Richard Watson Fotó: Wikimedia Commons

Visszatekintőleg elolvassa a vasárnapi nyomtatott újságokat, és meg sem próbál lépést tartani az információk napi özönével, ehelyett inkább megvárja, melyik szalagcím állja meg a helyét még hetekkel később is. Vagyis Watsont egyszerűen hidegen hagyják a napi események. Minden egyes pillanatot nagyobb kontextusba helyez, mint amit egy nap vagy egy hét értelmezési kerete kínál. Watson nagylátószögébe a teljes emberi történelem és az összes lehetséges jövőverzió belefér. Ebből a nézőpontból pedig már semmi sem igazán számít, ugyanakkor végül bármi jelentőségteljessé válhat.

Ahelyett, hogy azzal foglalkozna, amiről mindenki beszél, Watson a nem mindennapi ismereteket kutatja. A jövőkutató a Quartznak tíz pontban foglalta össze, hogyan lehet valaki jól értesült anélkül, hogy elveszne a napi hírekben. A tippekből egyfajta okos információszűrő gondolata bontakozik ki: egy olyan hálóé, amin fennakadnak a valóban fontos események, miközben az ember nem válik a múlandó hírek rabszolgájává.

1. Gyakorold a szelektív tudatlanságot

Nem olvashatunk el, nem gondolhatunk végig mindent – ez járjon a fejünkben, amikor kattintanivalóra vadászunk a neten. Válasszuk a mennyiség helyett a minőséget, és teremtsünk a befogadásához szélesebb kontextust. Minél több információ áll rendelkezésre, annál kevesebbet emésztünk meg belőle, nem csoda, hogy az olvasók közül egyre kevesebben jutnak el egy cikk végéig. Logikusnak tűnik tehát válogatósnak lenni a hírfogyasztásban.

2. Pukkaszd ki a buborékot

Válasszunk ki találomra könyveket és magazinokat, és kezdeményezzünk beszélgetéseket idegenekkel. Ha időnként kikukkantunk a saját véleménybuborékunkból, idegenek iránt érdeklődünk és szokatlan párbeszédeket folytatunk, az kibillent minket az információszerzési rutinjainkból, és számunkra újszerű meglátásokkal is találkozhatunk.

3. Találd meg a saját véleményvezéreidet

A jövőkutató azt tanácsolja, gyűjtsünk magunk köré különös és figyelemre méltó embereket, akik éhesek az érdekes információkra és segíthetnek irányt találni a gondolkodásunknak. Saját előmenetelünk érdekében is érdemes mozgósítani ezt a fajta humán erőforrást.

4. Utazz

Utazzunk, de azt is úgy, hogy a járatlan utakat választjuk. Csordában élünk, és nagy a kísértés, hogy kövessük a többséget, de álljunk ellen ennek a késztetésnek.

5. Keresd a megbízható forrásokat

Mély, előretekintő, elemző hírforrásokat kövessünk az interneten, és hagyjuk rájuk a munka dandárját, ássák csak ki ők a számunkra releváns információkat. Ha a kiszemelt médium vagy újságíró nem a pánikhírekre szorítkozik, hanem gondolkodó, analizáló megközelítést alkalmaz, többet nyerünk. Watson különösen a minőségi lapok hétvégi mellékleteit javasolja erre a célra.

6. Engedd el

„Nyugi, a fontos hírek úgyis megtalálnak, nem maradsz le róluk” – üzeni Watson, aki magabiztosan állítja, hogy azok a hírek, amiken nap mint nap verjük magunkat, hamarosan úgyis feledésbe merülnek. A releváns információk viszont eljutnak hozzánk.

7. Jelölj ki időt az olvasásra

Minden évben jelöljünk ki egy hetet, amikor alaposan elgondolkodhatunk. Bill Gates, a Microsoft alapítója például az erdőbe vonul vissza, hogy a technológia jövőjén elmélkedjen. Elvonultságában tucatnyi tanulmányt olvas végig, ami kellő mennyiségű üzemanyaggal látja el, hogy aztán könnyedén átinnoválja az egész évet.

8. Szeresd meg a csöndet

„Tanuld meg, hogyan kell igazán odafigyelni és meghallani – tanácsolja Watson. – Ne beszélj, kezdj el figyelni. Legyél mindig kíváncsi.” Keressünk csendes helyeket, amelyek lenyűgöznek, sivatagot, hegyet, akár egy templomot. Olyan tájakat, amelyek alkalmat adnak a szemlélődésre és az önreflexióra.

9. Szakadj el a közösségi oldalaktól

Legyél gyanakvó a trendekkel kapcsolatban, keresd az ellenirányzatokat, az alternatívákat. Általános ismeretekből túlkínálat van az interneten, de sokkal értékesebb tudásra tehetünk szert, ha azokra a speciális információkra utazunk, amiket többnyire csodabogarak halmoznak fel.

10. Kapcsolj ki

Végezetül legalább heti egyszer egész napra, valamint minden áldott este szakadjunk le az internetről. Ha elég bátrak vagyunk, még azzal is megpróbálkozhatunk, hogy nemhogy okos-, de mobiltelefont sem használunk.