Hivatalosan is kereskedelmi háborúba lépett az USA és Kína

2018.03.23. · gazdaság

Donald Trump, az USA elnöke csütörtökön aláírta azt az elnöki memorandumot, amelynek értelmében az Egyesült Államok mostantól 25 százalékos büntetővámmal sújtja a Kínából származó acélt és 10 százalékossal az alumíniumot. A március elején bejelentett döntés összesen 60 milliárd dollár értékű kínai importárut érint.

Trump nyilvánvaló célja, hogy védje az amerikai acél- és alumíniumgyártókat az országba olcsón beáramló kínai fémtől; a terv kritikusai azonban már a tervek nyilvánosságra hozatala után figyelmeztettek arra, hogy az új vámtarifák legalább annyi kárt okoznak, mint amennyi hasznot hozhatnak.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Igaz ugyan, hogy az amerikai acél- és alumíniumgyártók jól járnak, az ezekből a fémekből készült termékek gyártói azonban a megemelt vámok miatt drágábban jutnak majd hozzá a nyersanyaghoz, ami számos termék drágulásához vezet az autóktól a légkondicionálókig. Egyes elemzések szerint napjaink egyik legamerikaiabb terméke, az USA-ban tervezett, de Kínában gyártott iPhone is megdrágulhat Trump döntése miatt: a 64 gigabájtos iPhone 8 most 700 dollárba kerül Amerikában, de ha 25 százalékos vámmal sújtják, 1000 dollárra emelkedik az ára.

A birodalom visszavág

Alíg írta alá Trump a határozatot, a kínai kereskedelmi minisztérium máris bejelentette: megtorlásképp 3 milliárd dollár értékű, az USA-ból származó termékre tervez büntetővámot kivetni. A kínai listán összesen 128 amerikai termék szerepel a friss és szárított gyümölcstől a sertéshúson és az amerikai ginzengen át az acélcsövekig. Az új tarifákat a tervek szerint két ütemben vezetik be: először az acélcsöveket és a bort is tartalmazó, 120 tételes listán szereplő, összesen úgy egymilliárd dollár értékű importtermékekre vetnek ki 15 százalékos vámot; a további 2 milliárd értékű import sertéshús- és alumímium Kínába való beviteléért 25 százalékos vámot kell majd fizetni.

„Kína senkivel nem akar kereskedelmi háborút folytatni. De Kína nem fél, és nem riad vissza a kereskedelmi háborútól” – írta csütürtöki közleményében az ország washingtoni nagykövetsége.

Mint köztudott, Trump régóta a szerinte sportszerűtlen kínai kereskedelmi gyakorlatot okolja azért, hogy az USA Kínával szembeni kereskedelmi deficitje soha nem látott magasságokba hágott: tavaly a hiány elérte a 375 milliárd dollárt. A Fehér Ház közismerten Kína-ellenes kereskedelmi szakértője, Trump személyes tanácsadója, Peter Navarro azt mondta: az elnök által bejelentett büntetővámok „földrengésszerű elmozdulást” jelentenek ahhoz a Richard Nixon és Henry Kissinger idejéig visszanyúló politikához képest, amelynek értelmében az USA Kínát az elmúlt évtizedekben kereskedelmi partnerként kezelte. „Ez a folyamat elbukott” – közölte Navarro.

Március elején innen indult az egész:

link Forrás