Ingyenes DNS-vizsgálatot vezet be Észtország

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Észtország a közeli jövőben ingyenes DNS-vizsgálatot biztosítana 1,3 millió lakójának, és meg is tették az első lépéseket egy genetikai vizsgálati és információs szolgáltató intézmény felállítására. A március 20-án elindított kezdeményezés célja, hogy az emberek tudatában legyenek, milyen betegségekre hajlamosak, és minimalizálhassák a későbbi megbetegedések kockázatát.

Első körben százezer embernek adják át a genetikai kód alapján különböző betegségekre kalkulált kockázatokról szóló információt, a résztvevőket természetesen önkéntességi alapon toborozzák. Az adatokat először a háziorvosok kapják meg, hogy a jövőbeli betegek konzultálhassanak a kapott eredményekről és arról, hogy milyen életmód-változtatással előzhetik meg vagy késleltethetik a bajt.

A tervek szerint fokozatosan aztán az összes észt állampolgárra kiterjesztik a szolgáltatást, amelyhez a Tartui Egyetem Genomikai Intézete biztosítja a tudományos hátteret.

Nem Észtország az egyetlen, amely ingyenes vagy olcsó genetikai vizsgálatot biztosít állampolgárainak: az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) is kínál hasonló szolgáltatást, de elsősorban a betegségek diagnosztizálásában segítik ezzel az orvosokat, nem pedig a lakosságot a baj megelőzésében – írja a Futurism.


Az észt vonal

A kicsiny balti állam a miénktől erősen eltérő utat választott az érvényesülésre. Élen jár a digitális állam kialakításában olyannyira, hogy az első ország volt, ahol interneten is lehetett szavazni. Gondolkoznak emellett nemzeti kriptovalutában, és arra készülnek, hogy 2019-től speciális vízummal csábítsák magukhoz a digitális nomádokat.

Az egészségügyben is igyekeznek úttörők lenni, az állampolgárok DNS-mintáit gyűjtő biobank programjuk 2000 óta létezik azzal a céllal, hogy elősegítse a kutatómunkát és személyre szabottabb ellátást tegyen lehetővé. Azzal, hogy a genetikai elemzést most az állami egészségügyi rendszerbe is beemelik, Észtország jó példát mutathat a világnak arról, hogy miként lehet a genetikát a jó egészség érdekében bevetni.

Bár szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a genetikai térképen alapuló ingyenes tanácsadás esetleg felesleges riadalmat kelthet, az orvosok közvetítése segíthet abban, hogy a megelőlegezett diagnózis ne okozzon se félreértéseket, se szükségtelen rettegést.

Hozzá kell tenni azt is, hogy az észt parlament már 1999-ben törvénybe foglalta, hogy minden genetikai adat azé a donoré, akitől származik. Az észtek rendelkezhetnek arról, hogy a belőlük származó mintát milyen kutatásokban használhatják fel, amit nem sokára egy praktikus weboldalon nyomon is követhetnek.