Nyugodtan fektessünk bitcoinba, csak válasszunk mellé mást is

2018.04.10. · gazdaság

Olyan véleményeknek már volt helye a Qubiten, hogy miért nem szerencsés bitcoinba fektetni, vagy hogy milyen hátrányai vannak a kriptovaluta-kereskedésnek, de a 2017. novemberi őrület, az árfolyam minden korábbinál nagyobb kiugrása óta történő fokozatos csökkenés ellenére sem lehet azt mondani, hogy halott a kriptopiac. Sőt, a szakértők szerint a tavalyi vadulás után 2018 a szabályozás éve lehet, ami azt jelentheti, hogy hamarosan magára talál a piac, és stabil környezetben lehet befektetni az egyes kriptovalutákba.

Ezért most megpróbáljuk egyszerűen elmagyarázni, hogy ha már sikerült hozzájutni az első kriptopénzeinkhez, akkor hogyan lehet azokat megsokszorozni, vagyis vásárlás helyett kereskedésre használni. Az alábbi információkat nem befektetési tanácsnak szánjuk, hanem tájékoztató jelleggel gyűjöttük össze.

photo_camera Most ne vegyük le bitcoinjainkat az ATM-ből, hanem tőzsdézzünk egyet Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A legfontosabb és egyben legcsúnyább szó, amit meg kell tanulni: portfólió-diverzifikáció. Ez annyit jelent, hogy mivel a kriptovaluták relatív kiszámíthatatlansága miatt nem nagyon éri meg csak egyfajta kriptopénzbe fektetni, ki kell választani több valutát – ezek összessége lesz a portfóliónk, amelyet úgy érdemes összeállítani, hogy minél kisebb kockázata legyen annak, hogy egy árfolyamzuhanással nagyot veszítsünk.

Amikor először írtunk a Bitcoin működéséről, az akkor felívelő pályán lévő kriptovaluta-piac kapitalizációja (vagyis az összes virtuális pénznem forgalomban lévő egységeinek és azok árfolyamának szorzata) a 300 milliárd dollárt közelítette. Ez a csúcson 800 milliárd fölé is kúszott, jelenleg 255 milliárd dollár környékén mozog. A CoinMarketCap szerint most több mint 1500 kriptovaluta létezik, de ezekről tudni kell, hogy túlnyomó többségük életképtelen, és idővel el fognak tűnni – elég csak megnézni, hogy a két évvel ezelőtti top 10-ből mára csak 4 maradt bent a legértékesebb tíz között, négyen pedig a legjobb 30-ból is kiszorultak.

Kísérletezgetni lehet, de csak óvatosan

A kezdő portfólió összeállításakor így elsősorban a nagy (mondjuk egymilliárd dollár fölötti) kapitalizációjú, nagy mennyiségben elérhető és magas likviditású (vagyis nagy forgalommal rendelkező) valutákra érdemes támaszkodni, és a legtöbb szakértő szerint ezekkel ajánlott feltölteni a portfólió 70-80 százalékát. Tehát ha 10 kriptovalutát választunk ki, ebből 7-8-at a kapitalizációs lista első 20 helyéről szemeljünk ki, lehetőleg a legstabilabbak közül. Egyes elemzők ezt az arányt úgy lövik be, hogy a portfóliónk „biztos” részének a teljes kriptovaluta-kapitalizáció 80 százalékát kell lefednie, így egy tízes válogatásban pont a 7-8 legnagyobb kapitalizációjú rendszer (jelenleg: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Litecoin, EOS, Cardano és Stellar) coinjának érdemes helyet szorítani.

photo_camera Bitcoinra mindig szükség lesz Grafika: Tóth Róbert Jónás

Ezek mellett már lehet kísérletezgetni. A tízből 1-2 lehet olyan szimpatikus kriptovaluta, amely legalább 200 millió dolláros kapitalizációval rendelkezik – ez alapján most 57 coin közül lehet válogatni. Itt is jelentős szempont a nagy elérhető mennyiség, illetve fontos, hogy a nagyobb tőzsdéken megvásárolhatók legyenek. És az sem árt, ha már valamennyire bejáratott nevekről van szó, vagyis a közösségi médiában nagy követőbázissal rendelkeznek – ez azért is lényeges, mert a kriptovaluták rendszerében gyakran történnek olyan változások, amelyekről jó időben, hivatalos forrásból értesülni.

A tízes portfólió utolsó darabja esetében pedig már teljesen szabadjára engedhetjük a fantáziánkat és a bátorságunkat – ide jöhet egy olyan feltörekvő kriptovaluta, amelyről azt gondoljuk, hogy tartani tudja a növekedést, és akár nagyot szakíthatunk vele. Ezeket a legnehezebb megtalálni a több mint 1500 szereplős, ráadásul folyamatosan bővülő mezőnyben, de pontosan ezekkel lehet a legnagyobb hasznot hajtani. A diverzifikált portfólió lényege, hogy ha esetleg nem jönne be, akkor az esetleges veszteséget kompenzálja a többi, stabilabb befektetés.

Több coinnal feltöltött portfóliónál természetesen a fentiekkel arányosan lehet játszani a különböző biztonságú valutákkal.

Az egyik népszerű magyar kriptovlogger, Kallos Péter szerint tipikusan két hibát szoktak elkövetni a kezdő befektetők. Az a stratégia például nagyon ritkán jön be, amikor egy leszálló árfolyamú valutába egy nagyon alacsony stádiumában próbálnak beszállni, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy mindig van lejjebb. A másik hiba pedig az, amikor technikai alapon választ valaki coint: rendelkezhet az a legtökéletesebb blokklánccal, ismerheti a legmenőbb okosszerződéseket, a piacot ez nem érdekli – az egyetlen, ami számít, hogy az árfolyam menjen felfelé.

Kell egy tőzsde!

Ha tisztában vagyunk az alapokkal, már csak egy kriptotőzsdét kell találni, ahol létrehozhatjuk a gondosan diverzifikált portfóliónkat. A talán legismertebb és legfelhasználóbarátabb tőzsde a Binance, amely a kriptotőzsdék többségével ellentétben mobilapplikáción keresztül is használható (iOS-en és Androidon egyaránt), ráadásul kezdő és haladó kereskedési felületet is kínál. A Binance-en jelenleg 295 kriptovaluta közül lehet válogatni, és a tőzsde napi forgalma 1 milliárd dollár fölött jár.

A Binance kereskedő felülete
photo_camera A Binance kereskedő felülete Forrás: Binance

Egy egyszerű emailes regisztrációval naponta 2 bitcoin (mostani árfolyamon nagyjából 3,4 millió forint) értékben lehet forgalmat bonyolítani, de különböző hitelesítő okmányok feltöltésével ezt 100 bitcoinig (kb. 170 millió forint) lehet bővíteni. A tőzsdén létrehozott tárcába csak bitcoint lehet küldeni, azt a Binance felületén lehet átváltani a különböző altcoinokba (így hívják a bitcoinon kívül az összes kriptopénzt), amiből aztán ki lehet alakítani a portfóliót.

Ezt hamarosan mi is meg fogjuk tenni, és a Binance részletes bemutatása után a befektetésünk eredményét a Qubiten lehet majd követni.

Az egyszerű kriptovaluta-vásárlásról itt írtunk bővebben:

link Forrás

Az egész bitcoin/blokklánc dologról az alábbi cikkből lehet tájékozódni:

link Forrás