Segítség, bitcoinnal akarok fizetni a kocsmában!

2018.03.22. · gazdaság

Úgy tűnik, a Bitcoin, a világ legnépszerűbb virtuális valutája mindent túlél. Bár a tavaly év végi árfolyamrekord-döntögetés és a húszezer dolláros csúcs már a múlté, egyelőre stabilizálódni látszik az árfolyam 8500 dollár környékén, miután tízezerről elkezdett zuhanni, ahogy a Facebook és a Google a múlt héten bejelentette a kriptovaluták reklámozásának tiltását – friss hír, hogy már a Twitter is ezt tervezi.

De hogyan juthat a legegyszerűbben bitcoinhoz, etherhez vagy bármilyen más népszerű kriptopénzhez, aki olyan kúl szeretne lenni, hogy készpénz vagy bankkártya helyett virtuális pénzzel fizetne a kocsmában – mármint azon kevés kocsmák egyikében, ahol elfogadják a virtuális valutát?

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

1. Szerezz egy pénztárcát!

Mivel a bitcoin és társai fizikai formában nem, kizárólag digitálisan létező valuták, legelőször kell egy hely, ahol azokat, pontosabban a hozzájuk tartozó, a felhasználásukhoz szükséges biztonsági kódokat tárolhatjuk. Ezt a kriptovaluták esetében e-pénztárcának vagy csak simán tárcának (wallet) hívjuk, amelynek több formája létezik – a példáknál most az egyszerűség kedvéért maradjunk a bitcoinnál.

Online tárcák

A digitális pénztárcák közül a webes megoldások a leguniverzálisabbak, mert bárhol, bármilyen eszközről hozzáférhetők. Legnagyobb hátrányuk viszont az, hogy kezdő kriptósok könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy a tranzakciókhoz szükséges privát kulcsok a tárcaszolgáltatónál kötnek ki, vagyis kikerül a kezünkből az irányítás, és más rendelkezik a bitcoinjaink felett. Online tárcából találni a legtöbbet, de a népszerűbb oldalak közé tartozik a Coinbase, a Blockchain.info vagy a Xapo.

Asztali tárcák

Az eredeti Bitcoin-kliens, a Bitcoin Core telepítése adatvédelmi szempontból a lehető legjobb megoldás, ugyanis ez az egyetlen szoftver, amely a teljes blokkláncot a felhasználó gépén tárolja, így nem kell külső szerverekkel (vagyis harmadik féllel) kommunikálnia. Igaz, ez azzal is jár, hogy – a lánc mostani állása szerint – 145 gigabájtot foglal, és a memóriát is rendesen igénybe veszi.

A Bitcoin Core egyszerű felülete
photo_camera A Bitcoin Core egyszerű felülete Forrás: Wikimedia Commons

Ezért talán az Electrum nevű szoftvert nevezhetjük a legnépszerűbb asztali kliensnek, pénztárcának, amely néhány megabájtos tárhelyigénye mellett ugyan külső szervereken keresztül bonyolítja a tranzakciókat, de a Core-ral ellentétben kétlépcsős hitelesítést követel, vagyis a bitcointolvajoknak több eszközt és fiókot kell feltörniük.

Mobiltárcák

Mivel az Apple a kezdetekben kifejezetten tiltotta a Bitcoin-alkalmazásokat, a fejlesztők inkább az Androidra helyezték a hangsúlyt, később leginkább ezeknek az appoknak készültek iOS-változatai.

A leginkább felhasználóbarát mobiltárcának manapság a Breadwallet nevű alkalmazás számít, amely az Airbitz-hez hasonlóan Android és iOS rendszereken is elérhető, míg a kizárólag androidos tárcák közül a Mycelium a legnépszerűbb, talán az extra adatvédelmet biztosító Tor-kompatibilitása miatt.

link Forrás

Hardveres tárcák

Akik nem bíznak meg teljesen az elektronikus tárolási formákban (bár ez a kriptovaluták esetében valamilyen szinten ellentmondásos), azoknak lehetőségük van offline tárolni és mindig magukkal hordani a bitcoinjaikat. A hardveres megoldás valószínűleg a legbiztonságosabb az összes lehetőség közül: a számítógépre, tabletre vagy mobiltelefonra USB-kábelen keresztül csatlakoztatható eszközök kizárólag a tranzakció idejére kapcsolódnak az internethez, így a hackereknek gyakorlatilag esélyük sincs hozzáférni a bitcoinokhoz. Még attól sem kell félni, hogy ha valaki elhagyja az eszközét, akkor búcsút inthet a pénzének, mert egy titkos biztonsági kóddal bármikor vissza lehet nyerni a tárca tartalmát.

A hardveres tárcák legnagyobb hátránya természetesen az, hogy a többi megoldással ellentétben nem ingyenesek. A két legnépszerűbb, Magyarországon is kapható eszköz, a Ledger Nano S és a Trezor ára egyaránt 32-35 ezer forint között mozog az alza.hu webshopban.

Egy Ledger Nano S és egy Trezor
photo_camera Egy Ledger Nano S és egy Trezor Fotó: Flickr / Wikimedia Commons

Papírtárcák

Az offline tárcák másik változatához már nem kell más, csak egy nyomtató. A Bitadress.org, a Walletgenerator.net vagy a Bitcoinpaperwallet.com oldalak néhány másodperc alatt szuperszemélyes kódokat generálnak, amelyeket egy összehajtogatható papírra nyomtatva használhatunk tárcaként.

A kriptovaluták titkosítási eljárása értelmében egy nyilvános és egy titkos kulcs szükséges a tranzakciókhoz, ezeket tartalmazza a papír egy-egy QR-kód formájában. A kulcsok generálása ráadásul nem az interneten keresztül, hanem a böngésző JavaScript-környezetén belül történik, így szintén hackbiztos megoldásról beszélünk.

Papíralapú bitcointárca
photo_camera Papíralapú bitcointárca Forrás: Wikimedia Commons

2. Vásárolj bitcoint!

A cikk írásának pillanatában 2 225 295 forintra lenne szükség egyetlen bitcoin megvásárlásához, úgyhogy nem érdemes kerek számokban gondolkodni, és a tizedesvessző utáni nulláktól sem kell megijedni.

Magyarországon a MrCoin szolgáltatásain keresztül a legegyszerűbb bitcoinhoz jutni. A weboldal felülete megtévesztően meseszerű, ennek ellenére teljesen komoly üzletet takar, és a legtöbb váltóval és kereskedővel ellentétben regisztrációt sem igényel.

photo_camera Forrás: MrCoin

Innentől már csak négy adatra lesz szükség a vásárláshoz:

  1. a forintban meghatározott, beváltani kívánt összegre;
  2. a fentebb említett módszerek valamelyikével létrehozott e-pénztárcához tartozó személyes bitcoin-címünkre;
  3. a telefonszámunkra, ahová elküldik az ellenőrző kódot;
  4. az emailcímünkre.

Ezután az sms-ben kapott ellenőrző kódot beírjuk a felugró oldalra, majd el kell utalni a forintban megadott összeget a MrCoinnak. Amint a céghez megérkezett a pénzünk, a beváltott bitcoinjaink már ott is figyelnek az e-tárcánkban. A rendelés várható teljesítési idejéről a következőt írja az oldal: „Forint alapú belföldi utalás esetén 2 órán belül, SEPA utalás esetén 1-2 munkanapon belül érkezik meg hozzánk az utalt összeg, míg nemzetközi utalásoknál ez kb. 5 munkanapot vesz igénybe”.

photo_camera Forrás: MrCoin

A banki utalás mellett már készpénzzel is lehet bitcoint vásárolni Magyarországon – igaz, egyelőre csak két ATM üzemel itthon. A Budapest belvárosában található Anker Klubban minimum 10 000, a mosonmagyaróvári VirPAY Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. épületében pedig legalább 20 000 forintért lehet bitcoint venni. Ez esetben a bankjegyek behelyezése után a mobiltelefonon vagy tableten betöltött, esetleg pappíra nyomtatott QR-kód bemutatásával azonosíttathatjuk az e-tárcánkat, ahol hamarosan megjelenik a kívánt összeg.

Ha a Bitcoin működéséről és a mögötte rejlő blokklánc (blockchain) technológiáról akarsz többet megtudni, olvasd el az alábbi cikkünket:

link Forrás

Aki mindenáron virtuális valutában szeretné tárolni a vagyonát, előbb olvassa el a befektetések árnyoldalairól készült cikkünket:

link Forrás

Egy budapesti kriptovalutabányában készült riportunk:

link Forrás