A Föld napja ma már alig érdekel valakit, pedig óriási hatással volt a környezetvédelemre

2018.04.23. · gazdaság

Santa Barbara partjainál 1969 januárjában 13-16 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe, miután felrobbant egy olajfúró platform. Gaylord Nelson, Wisconsin állam demokrata párti szenátora ezután kezdeményezte, hogy a következő év április 22-én szerte az Egyesült Államokban egy egész napot szenteljenek a környezetvédelemnek. A pár hónap alatt Earth Day Network néven tömegmozgalommá szerveződő kezdeményezés hatására milliók vonultak utcára a tiszta vízhez és levegőhöz való jogot, az élővilág védelmét garantáló intézkedéseket és törvényi szabályozást követelve.

Az 1970-es első demonstráció címlapot ért a New York Times-ban
photo_camera Az 1970-es első demonstráció címlapot ért a New York Times-ban Fotó: Wikipédia

De milyen hatást gyakorolt a világra az 1990-től nemzetközinek számító mozgalom?

Az amerikai sajtóadatbázisok tanúsága szerint bő másfél évtizedig alig három tucatszor került be a lapokba a Föld napja, aztán az 1980-as évek végén berobbant a közbeszédbe, és a tudományos és politikai diskurzus tárgyává tette a klímaváltozás egyre inkább nyilvánvaló jelenségét. A Quartz elemzése szerint az évtized derekára az éghajlatváltozás vált a környezetvédelemmel foglalkozó hírek kulcsszavává. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásáról szóló, az ENSZ 1992-es éghajlat-változási keretegyezményét gyakorlatban is megvalósító 1997-es kiotói jegyzőkönyv aláírásnak idején már csak az nem tudhatta, hogy nyakán a „climate change”, aki nem fogyasztott semmiféle sajtóterméket – legalábbis az USA-ban.

Az ezredforduló után még inkább az éghajlatváltozás uralta a médiát, miközben a modern környezetvédelem születésnapjának tartott április 22-i akciók egyre kevésbé tüntek ki a hírzajból.

A Föld napjának tudható be, hogy az újraerdősítés, a műanyagszennyezés megszüntetése is a globális közbeszéd tárgyává vált, ahogy az is, hogy egyre több nő került környezetvédelmi kulcspozícióba világszerte. A megújuló energián alapuló ipari, technológiai beruházások, a zöld gazdaság világméretű expanziója szintén az 1970-es kezdeményezés hozadéka, mint ahogy bizonyos értelmezésben a szél- és napenergia sikere is a Föld napjának köszönhető.

A klímaforgatókönyvekről itt olvashat:

link Forrás