Finnországban kormányzati robot segít munkát találni az álláskeresőknek

2018.05.31. · gazdaság

Ha robotokról és munkaerőpiacról esik szó, majdnem mindig abban az összefüggés, hogy a robotok elveszik a munkánkat. Finnországban azonban a kormány olyan bot kifejlesztésén dolgozik, amely nemcsak segít munkát találni, hanem figyelmeztet is, ha az ember aktuális munkaköre a gazdasági-technológiai trendek miatt halálra van ítélve.

A fejlesztés célja, hogy az állampolgárok akkor is állásban lehessenek, ha épp fenekestül felfordul a munkaerőpiac – mondta Olli-Pekka Hinonen, a finnországi Nemzeti Oktatási Ügynökség ügyvezető igazgatója. Az új eszközt egyelőre csak kísérleti jelleggel vetik be. A robotba programozott algoritmus megjósolja, hogy a felhasználó készségei mikor válnak nagy eséllyel idejétmúlttá, és megoldási utakat is javasol, hogyan maradjon az ember alkalmazható munkaerő a változások közepette.

Ha beválik, a robot Finnország 2 és fél millió munkavállalójának segíthet talpon maradni. Az OECD legutóbb április eleji jelentésében figyelmeztetett arra, hogy a fejlett országokban az álláshelyek 14 százalékát fenyegeti az automatizáció, a munkakörök további 32 százaléka pedig erősen átalakulhat. A finnek által kifejlesztett eszköz segíthet megelőzni, hogy tömegek váljanak munkanélkülivé, ha a még oly sokszor emlegetett fordulat esetleg váratlanul ér országokat.

Ipari robotot néznek a gyerekek egy 2017. novemberi kiállításon
photo_camera Ipari robotot néznek a gyerekek egy 2017. novemberi kiállításon Fotó: Philippe Clément/BELGA/AFP

A válásban is segít

A robot szolgáltatásai csak egy részét képezik egy nagyobb, Aurora nevű projektnek. 40 állami és magáncéget már be is vontak a kezdeményezésbe. Az online felület összeköti a privát és a kormányzati szektor digitális szolgáltatásait. Az Aurorán a finnek a munkaerő-piaci problémákon kívül olyan egzisztenciális kérdésekben is tanácsot kérhetnek, mint egy válás lebonyolítása.

Egyelőre azonban a finnek készségei állnak a középpontban. Finnország amúgy is módszeresen számon tartja, hogy állampolgárai mihez értenek, milyen képesítést szereztek, és milyen továbbképzéseken vesznek részt. A munkaadók közreműködésével a kormány már számon tartja, milyen munkakörökben van munkaerőhiány, és várhatóan hogyan változnak ezek a trendek a közeli jövőben. A felnőttképzés igen népszerű és könnyen hozzáférhető Finnországban.

Az Aurora az algoritmusok segítségével összefésüli mindezeket az adatokat és trendeket, így a felhasználók pontos képet kaphatnak arról, hogyan érintik a változások az ő munkakörüket. Tanácsot is adnak nekik, milyen készségeket fejlesszenek (tovább), illetve milyen oktatási intézményben tudják ezt megtenni.

Hogy az online felületet milyen technológiai megoldásra épül majd, még nem száz százalékig kidolgozott – mondta Aleksi Kopponen, a téma felelőse a finn pénzügyminisztériumnál.

Az biztos azonban, hogy tartozik majd hozzá egy mobilapp is, amely a fiatalok pályaválasztását hivatott megkönnyíteni középiskola után. A felhasználók tesztet töltenek ki arról, hogy hogy megy az iskola, és milyen területeken tudnák magukat elképzelni. Az eredmények mellett az app azt is megmutatja nekik, hová juthatnának, ha megpróbálnának jobb jegyeket szerezni az iskolában.

Arról, hogy Magyarországon milyen munkaerő-piaci változások várhatók a robotizáció miatt, egy friss elemzés alapján a múlt héten írtunk részletesen:

link Forrás