Fejvesztve menekülnek a kínai befektetők Amerikából

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Mélypontra került a kínai cégek befektetési kedve az Egyesült Államokban: 2018 első félévében 92 százalékkal kevesebb pénzt fektettek be Amerikában, mint ugyanebben az időszakban egy évvel ezelőtt. Ez drámai fordulatot jelent a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokban, az elmúlt években ugyanis a kínai cégek egyre több pénzt költöttek az Egyesült Államokban. Azonban a Washington által szorgalmazott védővámok és Peking válasza, amelyben megtorlást ígért a Trump-kormányzat lépéseire, elveszik a cégek kedvét a befektetésektől.

Kína megtorlásra készül

Thilo Hannemann, a Rhodium Group gazdasági kutatócsoport igazgatója szerint a feszült légkörben a befektetők fontolóra veszik, hogy egyáltalán megmaradjanak-e az amerikai piacon. Donald Trump tegnap jelentette be, hogy újabb kétszáz milliárd dollárnyi védővám kiszabásán gondolkodik, a kínai kormányzat pedig megtorlást ígér – miközben az amerikai elnök szerint a mostani lépése szintén pusztán visszavágás, amiért Peking a múlt héten ötven milliárd dollár értékű tarifaemelést fogadott el egyes amerikai árukra. 

Ha az Egyesült Államok valóban kiszabja a 200 milliárd dollárnyi védőváot, azt már közvetlenül az amerikai vásárlók is megérezhetik: a lépés pólóktól a játékokon át a szerszámokig mindenféle cikknek megdobja majd az árát. A kínai kereskedelmi minisztérium zsarolásnak minősítette Trump tervét.

David Madden, a CMC Markets elemzője szerint nem várható, hogy bármelyik fél meghátrálna, és az ostor végül a befektetőkön csattan majd. Az amerikai védővámok nemcsak a kínai termékeket sújtják, hanem végső soron az Egyesült Államok szövetségeseinek is ártanak: olyan termékekre is vonatkoznak, amelyekhez a nyersanyagot Kína Dél-Koreától, Japántól vagy Tajvantól vásárolja.

A tőzsdék is megérezték a Trump és Kína közötti feszültséget: a Dow Jones 0.4, a S&P 0.2 százalékot esett. A Dow kedden háromszáz pontos mínuszban is járt, és miután a hatodik napja esett, el is veszítette az év eleje óta összeszedett emelkedését. A frankfurti DAX 1,4, míg a párizsi Cac 0,9 százalékot esett. A kínai és hong kongi tőzsde a sárkányhajó ünnepe miatt zárva volt.