Gyorsul és irányt változtat a Naprendszer rejtélyes csillagközi vendége

2018.06.28. · tudomány

A Hubble Űrtávcső adatai alapján úgy tűnik, hogy az Oumuamua névre keresztelt, a Naprendszeren kívülről érkezett valami irányt változtatott és felgyorsult. Ez a viselkedés egy aszteroidától ugyan meglepő lenne, de egy üstököstől már nem – mondja Davide Farnocchia, a NASA földközeli objektumok megfigyelésével foglalkozó kutatója.

A londoni Természettudományi Múzeum munkatársa, Sara Russell professzor szerint az ilyesmi nem is ritka a csillagászatban: több olyan objektumot is ismernek, amelyről nem lehet pontosan eldönteni, hogy melyik kategóriába tartozik. Az üstökösök általában a csillagrendszerek külsőbb területein formálódnak, így nagyobb eséllyel látogathatnak el a szomszédos rendszerbe.

Farnocchia szerint az Oumuamua hirtelen irányváltása egy gázkitörésnek volt köszönhető, nem pedig a gravitációnak.

link Forrás

Karen Meech, a Hawaii Egyetem csillagásza úgy gondolja, hogy a kitörés során porrészecskék szabadultak fel az üstökös felszínéről, ennek hatására felgyorsult, de ahhoz nem bocsátott elég anyagot az űrbe, hogy ez látható nyomot hagyjon maga után.

Az objektum négy év múlva hagyhatja el Naprendszerünk területét, Meech azonban nagyon bízik benne, hogy sikerül még több hasonló égitestet is megfigyelniük. A csillagász szerint az alatt a rövid idő alatt, míg az Oumuamua bolygónk közelében tartózkodott, rengeteg új információval szolgált, bár a NASA kutatói óvatosságra intenek: miután ez az első bizonyítottan idegen naprendszerből érkező megfigyelt objektum, nem lehet általános érvényű következetetéseket levonni a begyűjtött adatokból. Az eddigiek alapján lehetségesnek tűnik, hogy a csillagrendszerek időről időre az útjára eresztenek egy-egy kisebb, az Oumuamuához hasonló objektumot.

link Forrás