Amerika hadat üzent a szívószálnak

2018.07.11. · tudomány

Egyetlen laza csuklómozdulattal törölné el ha nem is a Föld, de legalábbis New York színéről a műanyag szívószálat a város tanácsának demokrata tagja. Rafael Espinal törvényjavasla New York összes éttermében és bárjában, illetve bármilyen ételeket és italokat árusító vendéglátóipari egységében megtiltaná a nem lebomló bioanyagból készült szívószálak használatát. „Véleményem szerint ez egy nagyon egyszerű áldozat, amivel az emberek könnyedén csökkenthetnék a mindennapos műanyaghasználatukat” – fejtette ki érveit a városatya.

photo_camera Rafael Espinal, aki hadat üzent a szívószálnak Fotó: Central Brooklyn Independent Democrats

Nem New York az egyetlen amerikai város, amely nemet készül mondani a szívószálakra. Seattle-ben, Miamiben és Malibuban már kitiltották a vendéglátóipari egységekből a műanyag szívószálakat. A Seattle-ben július elején életbe lépett új szabályozás értelmében a vendéglátóipari egységeknek újrahasznosítható vagy lebomló termékkel kell helyettesíteniük az összes egyszer használatos csomagoló- és az ételek és italok felszolgálásához használt eszközt, beleértve a tálcákat, a poharakat, az evőeszközöket és a szívószálakat. New York mellett hasonló lépéseket fontolgat San Francisco és az oregoni Portland is. Kaliforniában emellett állami szintű szabályozást is fontolgatnak arról, hogy 1000 dolláros bírsággal sújtsanak minden vendéglátóst, aki kérés nélkül szolgálja fel a szívószálat a nála rendelt italokhoz.

Az amerikai nagyvárosok mellett a szívószálakat eddig tömegével használó nagy amerikai cégek közül is többen a tilalom mellett döntöttek. A McDonald's ugyan egyelőre csak angliai és ír egységeiből száműzi azokat, míg a földkerekség legnagyobb kávézója, a Starbucks hétfőn jelentette be, hogy 2020-ig világszerte minden étterméből eltünteti a szívószálakat. Egy nappal később az American Airlines tett hasonló ígéretet, ami a cég légi és a földi egységeit is érinti.

Félmilliárd szívószálból lesz hulladék naponta

A szívószálak elleni átfogó hadjárat Amerika-szerte egy meglehetősen rémisztő számra alapozva indult: az Egyesült Államokban naponta mintegy félmilliárd szívószál végzi hulladék gyanánt. Ez azt kell, hogy jelentse, hogy az USA-ban évente összehordott szívószálhulladék mennyisége meghaladja a 180 milliárd darabot. Élete során minden egyes amerikai állampolgár 30-40 ezer szívószálat fogyaszt el. A naponta a kukákba kerülő szívószálakkal pedig mintegy 130 emblematikus sárga iskolabuszt lehetne színültig tölteni.

A fenti számítások alapjául egyébként egy olyan 2011-es adatot szokás venni, amit egy akkor 9 éves kiskamasz kalkulált ki. Mások lényegesen kevesebbel számolnak: a szerényebb becslések szerint naponta csak 170-180 millió szívószál végzi szemétként. A műanyag szívószálak ugyanakkor az összes amerikai műanyag hulladék alig 0,2 százalékáért felelősek, vagyis az sem csökkentené jelentősen a kontinens műanyagszemét-termelését, ha egyik pillanatról a másikra az egész földrészen betiltanák a szívószálak használatát.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

Gyászos jubileum

Az idén épp 130 éves szívószálat az amerikai Marvin Stone szabadalmaztatta 1888-ban. A prototípust a ceruzája köré csavart, rétegenként összeragasztott papírokból készítette el. Az akkor még papírból készült szívószálakat két évvel később már tömegével gyártotta saját gyárában.

photo_camera Marvin Stone szívószálhirdetése 1895-ből Fotó: Wikimedia Commons

A szívószálak népszerűsége azután vált jóformán határtalanná, hogy egy leleményes kisgyerekes apuka, bizonyos Joseph Friedman előrukkolt a hajlítható verzióval. A szívószáltörténeti legendárium szerint Friedman egy csavar és fogselyem segítségével azért készítette el a szívószál hajlítható verzióját, hogy a hajlítás révén a pohár magasságát alig meghaladó szál segítségével óvodás korú gyereke is tudjon inni.

link Forrás

Üzleti sikerét Friedman korántsem csak a gyerekekre, hanem a betegekre is alapozta. Az általa gründolt Flex-Straw Co. a termékkel elsősorban kórházakat és más beteg- és idősgondozó intézményeket vett célba, óriási sikerrel. A siker titka mindössze annyi volt, hogy a hajlítható szívószál révén a betegeknek fel sem kellett ülniük az ágyukban.

Amikor az újrahasznosítható nem alternatíva

A 21. századi szívószálellenességet a fogyasztóknak épp az a csoportja nehezményezi, akik számára a szívószálat, annak is a hajlékony verzióját kifejlesztették. A brit Penny Pepper például kifejti, hogy a Greenpeace környezetvédő szervezet aktív tagjaként sem tud szívószálak nélkül élni, sok más fogyatékkal élőhöz hasonlóan.

Jamie Szymkowiak ugyancsak a Greenpeace blogján próbálja elmagyarázni, miért nem lenne szerencsés eltörölni a szívószálakat a Föld színéről. „Az elszottyosodó papír szívószálak nagyban növelik a fulladás kockázatát. A legtöbb papírból vagy szilikonból készült verzió nem hajlítható, ami a mozgásukban korlátozott emberek számára használhatatlanná teszi őket. A fémből, üvegből vagy bambuszból készült alternatívák pedig nyilvánvaló veszélyforrást jelentenek azok számára, akiknek nehézségeik vannak a harapáserősségük szabályozásával vagy olyan neurodegeneratív problémákkal küzdenek, mint a Parkinson-kór. Sok fogyatékkal élő kávéiváshoz vagy levesevéshez használ szívószálat, miközben a lebomló változatok nem alkalmasak a 40 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletű italok fogyasztására. Nem szólva arról, hogy a többször is használható szívószálak – különösen nyilvános helyeken – nehezen és körülményesen tisztíthatók.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás