Glifozátot találtak reggelizőpelyhekben, a Monsanto szerint ez nem probléma

2018.08.16. · gazdaság

Egy amerikai környezetvédelmi csoport, az EWG kutatása szerint az Amerikában népszerű reggelizőpelyhek nagy részében található glifozátmaradvány – ez a világ legnépszerűbb gyomirtójának, a Monsanto által gyártott Roundupnak a fő hatóanyaga.

A vegyszer nemrégiben azzal került a figyelem középpontjába, hogy egy San Francisco-i bíróság 289 millió dollárt ítélt meg egy iskolai kertésznek, akinél állítólag a gyomirtó rendszeres használata következtében alakult ki halálos kimenetelű rák. A Monsanto fellebbez az ítélet ellen, mondván, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a negyven éve használt vegyszer rákkeltő lenne.

A Bayer által nemrégiben felvásárolt óriáscég arra hivatkozik, hogy több mint 800 tudományos közlemény szól a Roundup ártalmatlansága mellett (közöttük az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) állásfoglalása is), és mindössze egy esetben, a WHO rákkutatási részlegének a publikációjában kezelik potenciálisan karcinogén anyagnak a glifozátot – ez utóbbi tanulmány pedig a Reuters szerint több olyan adatot is elhallgat, amely árnyalná a képet.

photo_camera A Roundup a világ legnépszerűbb gyomirtója, szinte az egész világon használják Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER/AFP

Roundup reggelire

Az Environmental Working Group (EWG) amerikai szervezet 45 hagyományos és 16 biogazdálkodásból származó gabonapelyhet vizsgált, az előbbiek közül 43 mintában mutattak ki glifozátot, de a biogazdaságok sem vizsgáztak túl jól – öt organikus termékben is megtalálták a vegyszer nyomait. Ez nem jelenti azt, hogy a biogazdaságok tudatosan használnák a gyomirtót: könnyen lehet, hogy a szomszédos farmon permeteztek, és úgy került a vegyszer a gabonára. (A vizsgált termékek és eredményeik listája itt található.)

A környezetvédők szerint a legnagyobb problémát az aratás előtti glifozátos permetezés okozza, így kerülhet a feldolgozott élelmiszerbe is a vegyszerből. A vizsgált minták közül 31-ben mértek az EWG által megállapított határérték feletti szennyezettséget.

Az egyik érintett gyártó, a Quaker közleményben reagált a tanulmány adataira – ebben azt közölték, hogy a gabonapehelyhez nem adnak glifozátot. A Monsanto is megszólalt az ügyben: az óriáscég ismét hangsúlyozta, hogy a Roundup használata teljesen biztonságos, az EPA által megállapított egészségügyi határértékek igencsak szigorúak, ezeknek pedig minden vizsgált termék megfelel. A cég hozzátette: még az EWG által mért legszennyezettebb gabonapehelyből is irreálisan sokat kellene fogyasztani ahhoz, hogy a határértéknél nagyobb mennyiségű glifozátot juttassunk a szervezetünkbe – ehhez egy felnőtt embernek naponta körülbelül hatvan kiló reggelizőpelyhet kellene fogyasztania.

link Forrás
link Forrás