Zöld út a rákkeltő hatással gyanúsított gyomirtónak

2017.11.29. · tudomány

Az Európai Bizottságban megszavazták a glifozát nevű gyomirtó-hatóanyag ötéves, korlátozás nélküli uniós újraengedélyezését.

2015-ben az ENSZ rákkutatási ügynöksége, az IARC „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” címke alá sorolta az eredetileg a Monsanto által kifejlesztett glifozát (angolul: glyphosate) nevű hatóanyagot. A rákkutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy a gyomirtó kimutatható a kismamák szervezetében: a méhlepényben, illetve az embrionális sejtekben apoptózist és nekrózist, azaz programozott és nem programozott sejthalált válthat ki. Az Európai Unió agrár-környezetvédelmi kutatásokon alapuló átfogó friss tanulmánya szerint az európai talajok 45 százaléka glifozáttal és/vagy bomlástermékeivel szennyezett.

2017 nyarán az európai hatóságok ennek ellenére a hivatalos álláspontjukat a Monsanto saját vizsgálati dokumentumai alapján alakították ki. A november 27-i szavazáson 18 tagállam – Bulgária, Németország, Csehország, Dánia, Észtország, Írország, Spanyolország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság – az uniós lakosság 65,71 százalékának képviseletében támogatta a glifozát újraengedélyezését. 9 tagállam – Belgium, Görögország, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Luxemburg, Málta és Ausztria, együttesen az uniós lakosság 32,26 százalékát képviselve – ellene szavazott, egyedüliként Portugália tartózkodott.

A gyomirtó engedélye december 15-én járt le. Az Európai Parlament októberben még határozottan kiállt amellett, hogy 5 éven belül ki kell vonni a forgalomból a glifozátot – mondta korábban Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője a Qubitnek.

A Greenpeace Magyarország közleményében botrányosnak tartja a döntést, és továbbra is azt várja a magyar kormánytól, hogy tiltsák be a rákkeltéssel gyanúsított szert. Szerintük a legfontosabb a mezőgazdálkodásban állományszárításra történő felhasználás tilalma, mivel ezáltal jut leginkább a glifozát az élelmiszerekbe, de a közparkokra, játszóterekre is ki kell terjeszteni a mentességet.