Zöld utat kapott a GMO-gigászok fúziója: a Bayer 50 milliárd eurót fizet a Monsantóért

2018.04.11. · gazdaság

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma hétfőn igent mondott a német gyógyszeripari birodalomhoz tartozó Bayer CropScience és az amerikai agrokémiai és vetőmaggyártó mamutcég Monsanto fúziójára – jelentette a Wall Street Journal. Az 50 milliárd eurós (62,5 milliárd dolláros) akvizícióval a Bayer átveszi az uralmat a növényvédőszer- és vetőmagvilágpiacon is.

A világ közel 60 milliárd dolláros vetőmagpiacából eddig a legnagyobb szeletet kihasító Monsanto és a Bayer fúzióját az Európai Bizottság tavaly augusztusban kis híján meghiúsította. Az eurobürokraták azt vizsgálták, hogy a frigy sérti-e az európai trösztellenes szabályozást, közelebbről: csökkenti-e a „kulcsfontosságú termékek versenyhelyzetét”.

link Forrás

A vizsgálat külön érdekessége volt, hogy a Monsanto és a Bayer kulcsszereplői a génmódosítással előállított növényekkel operáló, a vetőmagvilágpiac 35 százalékát kitevő szektornak.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenyjogi biztosa március 21-én végül bejelentette: szigorú feltételek mellett, de európai részről engedélyezik a felvásárlást. A feltétel az, hogy a Bayer fenntartja a hatékony versenyt és innovációt a vetőmagok, illetve a növényvédő szerek piacain, továbbá kötelezettséget vállal több mint 6 milliárd euró értékű üzletrészének értékesítésére.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának ámenje után a Roundup nevű gyomirtószer okán évek óta tartó botrányairól elhíresült Monsanto részvényeinek árfolyama jelentősen (több, mint 7 százalékkal) megugrott.

A Monsanto részvényárfolyam az április 9-i bejelentés előtt és után
photo_camera A Monsanto részvényárfolyam az április 9-i bejelentés előtt és után Fotó: Qubit

Iparági becslések szerint az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárdról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedik.

A gyártóknál jóval szerényebb érdekérvényesítési képességgel rendelkező mezőgazdasági termelők ugyanakkor kevésbé bíznak abban, hogy a fúzió szereplő az árak tekintetében is mértéktartóak lesznek. A Business Insider szerint az amerikai farmerek jelentős áremelésektől tartnak a vetőmagok és a növényvédőszerek piacán is.