Ha a robot kútba ugrik, te is kútba ugrasz, fiam? IGEN

2018.08.16. · TECH

Ahogy a mesterséges intelligencia és a robotok egyre nagyobb részt kapnak a szociális térből, a kutatók – és végső soron a felhasználók – újabb és újabb kihívásokkal szembesülnek. Nemrég számoltunk be arról a kísérletről, ahol a robotkönyörgés emberi együttérzésre gyakorolt hatását vizsgálták, érdekes eredménnyel.

A Bielefeldi Egyetem pszichológusa, Anna-Lisa Vollmer szerint robotokkal is működik a konformitásra való törekvés, legalábbis a 7-9 éves gyerekek esetében: ha az összes résztvevő robot egybehangzóan állít valamit, a gyerekek hajlamosak egyetérteni velük, még ha az állítás hamis is. A jövő fiatalságát ezek szerint nemcsak arra kell majd figyelmeztetni, hogy a barátaik után ne ugorjanak a kútba, hanem arra is, hogy a robot hecceiben se legyenek partnerek.

A kutatók az Asch-kísérlettel vizsgálták a résztvevők viszonyát a robotokhoz. Ebben először egy vonal rajzát mutatják a résztvevőknek, majd három másikat, ezek közül kellett kiválasztaniuk az azonos hosszúságú vonalat. A vonalak között akkora volt a különbség, hogy tévedésre valójában nem volt mód – de ha a többség egyhangúlag hibás választ ad, az utánuk következők is hajlamosak engedni a csoport nyomásának. Akármennyire is nyilvánvaló a két vonal különbsége, az emberek ilyenkor hajlamosak egyetérteni a rossz válasszal.

Az Asch-féle kísérlethez használt kártyák
photo_camera Az Asch-féle kísérlethez használt kártyák Fotó: Wikimedia Commons

A gyerekek a robotokhoz igazodnak

Ahogy várható volt, a felnőttek most is hajlamosak voltak egyetérteni a beépített emberekkel, de amikor a robotok adtak egybehangzóan rossz választ, nem dőltek be nekik – nem úgy, mint a gyerekek.

A kutatás vezetője szerint ez látszólag ellentmond a CASA-hipotézisnek (Computers are Social Actors), amely szerint hajlamosak vagyunk megszemélyesíteni és társadalmi szereplőként kezelni a gépeket, de könnyen elképzelhető, hogy a felnőttek csak nem vették elég komolyan a robotokat, és valami kevésbé játékszerű gépnek már hittek volna.

A gyerekeknek viszont nem okozott problémát, hogy a gépek játékokhoz hasonlítottak: ugyanúgy hittek nekik, mint a felnőttek egymásnak, és az esetek háromnegyedében elfogadták a rossz választ.

Ahogy fejlődik a robotika, ez a fajta konformizmus még problémákat okozhat: ha nem is épp azt javasolják majd, hogy ugorjunk a kútba, de elképzelhető, hogy a jövőben robotügynökök próbálnak majd rábeszélni minket különböző termékekre, ha pedig a kis robotok képesek voltak meggyőzni a gyerekeket, lehetséges, hogy a nagyobbaktól már mi is vennénk használt autót.

link Forrás