A NASA szén-dioxidból akar cukrot gyártani a Marson

2018.09.05. · TECH

A Marson szén-dioxidból nagyon sok van, cukorból viszont egyáltalán nincs – ezen a problémán szeretne segíteni a NASA legújabb, egymillió dolláros díjazású pályázatával, de azt sem bánják, ha cukor helyett valami más hasznos anyag sül ki a szén-dioxidból. Az amerikai űrhivatal azt sem tartja lehetetlennek, hogy bioreaktorokat táplál majd az anyaggal.

Bármi, amit az űrben vagy idegen bolygón állítanak elő, tiszta nyereségnek számít, az űrhajókon ugyanis nincs túl sok hely, így egészen biztos, hogy az asztronauták nem vihetnek magukkal mindent, amire szükségük lehet. Monsi Roman, a pályázatot meghirdető Centennial Challenges program szervezője szerint egy idegen bolygó meghódítása különösen eszközigényes, ha viszont egy olyan, természetesen a rendelkezésünkre álló erőforrást tudunk hasznosítani, mint a szén-dioxid, az ember lehetőségei szinte végtelenné válnak – a Földön és a Földön kívül egyaránt.

Még lehet jelentkezni

A pályázatot két szakaszra osztották, az elsőben még messze van a milliós díj: itt az űrügynökség kiválasztja az öt leginkább meggyőző tervet a szén-dioxid glükózzá alakítására, ezekért pedig indulónként ötvenezer dolláros jutalmat oszt ki.

A második szakaszban már azt is be kell bizonyítani, hogy a tervek megvalósíthatók, további részleteket azonban még nem közöltek. Egy valami biztos: sikeres projekt esetén a győztes csapat egymillió dollárral gazdagabban távozhat. A pályázatra 2019. január 24-ig lehet jelentkezni a NASA honlapján.

Mindent helyben

A NASA úgy tervezi, hogy a lehető legnagyobb mértékben támaszkodik majd a Marson található erőforrásokra, és a szén-dioxid mellett a bolygó felszínét borító törmelékes réteget, a regolitot is felhasználja. Az eddigi adatok alapján az első telepesek vízre, pontosabban vízjégre már biztosan számíthatnak a bolygón, a kutatók most arra próbálnak rájönni a marsjárók adatai alapján, hogy milyen más anyagok állhatnak még az űrhajósok rendelkezésére. A NASA ISRU (In-Situ Resource Utilization) keretein belül például azt is vizsgálják, hogy a marsi talajt fedő regolitréteg nem szolgálhat-e a 3D nyomtatás alapanyagául.

link Forrás