Kalifornia törvénybe foglalta a netsemlegességet, de az igazságügyi minisztérium perre viszi az ügyet

2018.10.02. · TECH

Június 11-én lépett hatályba a netsemlegesség eltörléséről szóló határozat az Egyesült Államokban, amelynek értelmében az internetszolgáltatók és a telekomcégek kezébe került minden olyan döntés, ami az internetes tartalmak elérhetőségét érinti. Ide tartozik a weboldalak és alkalmazások blokkolása és az adatátvitel szándékos lassítása vagy gyorsítása, amelyek az internetszolgáltatók közötti egyensúly felborítására, esetleg a tartalmak cenzúrázására is lehetőséget adnak.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) döntésével szemben több állam is törvényjavaslatban próbált fellépni, Oregonban és Vermontban sikerült is törvénybe iktatni az elveket, Washington pedig kormányzói rendeletben tiltotta meg a szolgáltatóknak a tartalmak és az adatátvitel korlátozását.

Hozzájuk csatlakozott most Kalifornia, miután Jerry Brown kormányzó aláírta az állami törvényhozás által már a többek közt az AT&T tiltakozása ellenére is elfogadott törvényjavaslatot. „Míg a Trump-adminisztráció minden hatalmában álló eszközt bevet a demokráciánk aláásására, mi Kaliforniában továbbra is azt tesszük, ami a lakosaink érdekében áll” – mondta a törvénybe iktatás napján a javaslatot benyújtó demokrata állami szenátor, Scott Wiener.

photo_camera Jerry Brown Fotó: ALEX WONG/AFP

Már a kormányzó aláírása előtt felszólalt a kaliforniai eseményekkel kapcsolatban Ajit Pai, az FCC Trump által kinevezett elnöke, aki az állami szabályozást törvényellenesnek és az ország többi részére nézve is veszélyesnek nevezte, mivel a szélessávú internet nem ismer államhatárokat.

Wiener erre azt mondta: „A kaliforniai netsemlegesség-törvény azért szükséges és legális, mert Pai elnök lemondott a szabad internet biztosítására vonatkozó kötelességéről. Pai FCC-jével ellentétben Kaliforniát nem a nagy telekom- és kábelcégek irányítják”. Az állami szenátor szerint továbbá Kalifornia a Trump-féle haveri kapitalizmussal szemben ténylegesen a világ innovációs központja, ahol értenek ahhoz, hogyan kell támogatni egy nyílt innovációra építő, kiegyensúlyozott gazdaságot.

photo_camera Ajit Pai és a túlméretezett bögréje Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Perek oda-vissza

Az amerikai igazságügyi minisztérium vasárnap este az előzetes figyelmeztetések után hivatalosan is beperelte Kalifornia államot. A minisztériumot vezető Jeff Sessions közleményt adott ki az ügyről:

„Az alkotmány értelmében az államok nem szabályozhatják az államok közötti kereskedelmet, csakis a szövetségi kormány. A kaliforniai törvényhozás újfent beiktatott egy szélsőséges és illegális állami törvényt, hogy szembemenjen a szövetségi politikával. Az igazságügyi minisztériumnak nem kellene értékes időt és energiát fordítani egy ilyen perre, de kötelességünk van megvédeni a szövetségi kormány jogait és az alkotmányos rendet. Ezt erélyesen megtesszük. Magabiztosak vagyunk, hogy mi győzedelmeskedünk ebben az ügyben, mert a tények a mi oldalunkon vannak.”

Közben az FCC ellen is folyik egy bírósági ügy, amely eredetileg 12 különálló perből állt, de a felperesek összeálltak, és együtt perelték be a kommunikációs hatóságot. A felperesek között államügyészek (New York mellett 21 másik állam), fogyasztói érdekvédelmi csoportok (Open Technology Institute, Public Knowledge, Free Press) és techcégek (Mozilla, Vimeo) is vannak. Legfőbb céljuk a szövetségi szintű netsemlegesség újbóli bevezetése, de azt is szeretnék elérni, hogy az FCC ne korlátozhassa az állami törvényhozást.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás